Naši sagovornici su primjer da se trud, zalaganje, upornost i želja isplate. Inovatori su postigli izuzetno dobar uspjeh na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija ,,Intarg ’21” koja je održana 15. i 16. juna u poljskom gradu Katovice. Svojim inovacijama bh. inovatori osvojili su tri zlatne medalje, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.

Pripremila novinarka OP-a Jovana Sando.

Naš prvi sagovornik je Prof. dr Nedžad Haračić, on je takođe i menadžer kontrole kvaliteta u Heidenberg cement grupaciji u Tvornici cementa Kakanj. Na Izložbi inovacija predstavio je inovaciju pod nazivom ,,Metoda integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2 ”. Više o ovom izumu objasniće nam profesor Haračić.

„Prije svega, moram istaći da je zaista veliko zadovoljstvo biti dio jednog ovakvog događaja, kao što je ovogodišnji Sajam inovacija u Poljskoj. Pogotovo je to bitno kada neko prepozna značaj vašeg pronalaska i naravno kada osvojite ovako vrijednu nagradu. Mi danas imamo globalnu priču o emisija CO2 i iz tog razloga sva ova procedura koju smo napravili kad je u pitanju ova inovacija, koja predstavlja sinergiju procesa proizvodnje cementa i sode, trebala bi imati za rezultat mi se nadamo da će imati, smanjenje emisija CO2 iz navedenih procesa. Danas je fokus velikih industrijskih sistema upravo na pronalaženju novih tehnologija koje će rezultirati smanjenje emisija CO2 u atmosferi.“

Zbog postojanja problema u atmosferi uzrokovanim prevelikim emisijama CO2 , šta je to što su oni osmislili i izumili? Kako doći do smanjenja emisija CO2 u procesima proizvodnje sode i cementa, proces realizacije objasnio nam je profesor Haračić. Ova inovacija donijela je zlatnu medalju na Izložbi inovacija u Poljskoj.

„Mi smo praktično napravili od dva sistema proizvodnje, proizvodnje sode i proizvodnje cementa, koje koriste jedan isti materijal, koriste krečnjak. Dakle CO2 iz procesa sode je , da kažem, otpad, odnosno iz procesa proizvodnje cementa ono je nusproizvod i otpad. Dok sa druge strane, soda za svoj proces koristi taj CO2 , tako da je naša ideja i ono na čemu smo mi radili proteklih nekoliko godina jeste da CO2 koji imamo iz procesa proizvodnje cementa, distribuiramo za proizvodnju sode, a CO koji je nusproizvod proizvodnje sode je potreban za proces proizvodnje cementa. Tako da smo mi na ovaj način postigli određene benefite, integracijom ova dva sistema u smislu trošenja energije koja se ogleda u smanjenju potrošnje do 60% povećanje, kapaciteta do 40%. Ono što je najbitnije i što sam već pomenuo na početku što mi teoretski u ovom slučaju, imamo mogućnost proizvodnje, odnosno proizvodnje cementa sa nultom emisijom CO2.“

Srebrnu medalju dobila je Meliha Klopić Murtić iz Cazina. Njena inovacija je ,, Kruti šampon za jačanje korijena kose”, koji se izrađuje ručno od ljekovitog bilja sa preciznim proporcijama od stotih dijelova grama. Ova inovacija testirana je, kao i svi njeni izumi do sada, na dobrovoljcima. Više o njenoj inovaciji i autentičnosti objasniće nam inovatorica Meliha.

„Mnogo osoba ima problema sa opadanjem kose, sa peruti, gonorejom, psorijazom i raznim oblicima neurodermatitisa, pa sam odlučila da probam iskombiniram neke sastojke koji bi poboljšali to stanje. Moram da kažem da inače sve svoje izume, sve svoje proizvode testiramo nad stvarnom osobom, nad dobrovoljcima, tako da smo ovaj proizvod testirali na oko 500 osoba, gdje se ustanovilo da nekih 98% osoba ima poboljšanje prethodnog stanja. Dok je kod onih 2% kojih je ostalo, stanje je bilo nepromijenjeno ali se nije pogoršalo. Kod nekih osoba je došlo do totalnog prestanka pojavljivanja, tako da možemo reći da imamo jedan jako uspješan izum i nadam se da će zaživjeti, pošto stavili smo da bude malo drugačiji, da nije u klasičnom obliku šampona kakvi se nalaze svakodnevno. S obzirom na to da se i inače trudim da iskoristim neke i biljke, a i oblike kod svojih proizvoda koji su malo drugačiji, tako da sam se i sad potrudila da i ovaj proizvod bude malo drugačiji u odnosu na ono što smo navikli.“

Međunarodna izložba inovacija po drugi put održana je u onlajn formatu. Nagrađeno je svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine. Pored prof. dr Haračića i inovatorice Melihe Klopić Murtić, nagrade je takođe osvojila i magistrica građevinskih nauka Dragana Janković, koja je po prvi put učestvovala u izložbi inovacija iako se godinama unazad bavi inovatorstvom.