Celulit se uklanja različitim metodama – neki se  odluče na laserski tretman, kavitaciju, dok neki nade polažu u drvene valjke. Nekada je bilo nezamislivo da se tzv. oklagije koriste za bilo šta drugo osim za tijesto, no one su se pokazale učinkovite i za terapiju uklanjanja celulita. Detalje o praktikovanju ove terapije otkrit će nam jedna od maderoterapeutkinja iz Tuzle.

Drveni valjci uspješno skidaju celulit! Iako su mnogi prvobitno bili skeptični maderoterapija ili terapija uklanjanja celulita drvetom daje rezultata i postaje sve popularniji u Tuzli. Ovom tehnikom ovladala je i Samra Mujkić, a iz mjeseca u mjesec ima sve više zadovoljnih klijentica.

”Maderoterapiju možemo raditi iz tri dijela: može raditi stomak i leđa, zatim noge i stražnjicu, a treći dio… reći ćemo da je to čitavo tijelo. Najbolje je raditi cijelo tijelo. Recimo, klijentica hoće da smrša u nogama, ja bih radila cijeli proces kako bi klijentica izbacili sve nečistoće iz organizma i kako bi imala što bolje rezultate.”

Maderoterapija najčešće uključuje masažu nogu i stomaka uz pomoć drvenih valjaka. Jako je bitno da s valjcima radi stručna osoba da ne bi došlo do pojave modrica, ističe Samra. Ova metoda je nastala devedesetih godina 20 stoljeća u Kolumbiji, a sada postaje sve popularnija i u Bosni i Hercegovini. Maderoterapija donosi brojne blagodati, no  i je ovdje upornost jako bitna.

”Od jednog tretmana nema ništa. To vam je kao recimo teretana… Jednom ako odete nema od toga ništa. Minimalan broj je pet tretmana, tada se već vide rezultati, naravno zavisno od klijentice i njenih karakteristika, moramo se posvetiti klijentu da vidimo šta je problem. Ja kažem da je najbolje deset tretmana, ne možemo recimo celulit koji se nakupljao čitav život da izbacimo odmah. Klijentice moraju biti svjesni da maderoterapija nije čaroban štapić.”

Maderoterapija nije čarobna tehnika, ali uspješno uništava nagomilane masnoće i toksine, a istovremeno unapređuje cjelokupno zdravlje. Terapija također, objašnjava Samra, olakšava gubitak težine.

”Ja preporučujem da se pije puno vode. Bitno da je unosimo što više. Ja se prva moram natjerati, a moramo znati da voda čisti organizam. Mi kupimo sve nečistoće i mokrimo i izbacujemo sve nečistoće koje su se skupljale. A maderoterapija pokrene organizam, ja kažem klijenticama radit ću ti maderoterapiju, a ti meni pij vodu. Mi u maderoterapiji zajedno radimo..Ništa nije trajno treba održavati i imati vremena za maderoterapiju. Deset puta po sat vremena nije malo, meni je to jasno… ali je bitno održavati kontinuitet i piti vodu! Nema ljepšeg osjećaja nego raditi nešto za sebe… to ostvariti i onda vidjeti rezultati.”

Ubrzan tempo života, nezdrava ishrana imaju pogubne rezultate. Liječenje drvetom ili maderoterapija je stoga pravi izbor i ono što je svakoj ženi potrebno, poručuje naša sagovornica. Ova terapija je u konačnici odlična i za opuštanje i oslobađanje od stresa.