Kreativ je studentski festival vizuelnih umjetnosti usmjeren ka ujedinjenju studenata kroz njihove vještine i talente. Uz intenzivan kulturni, edukativni i takmičarski program kreiramo prilike za prepoznavanje studenata kao mladih umjetnika i značajnih karika u razvoju kulture i kreativne industrije.

Studenti Odsjeka za Grafički dizajn i multimediju sa Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu su se odlučili za zajednički poduhvat u formiranje platforme za kvalitetno razvijanje unutar kreativne industrije. Za prvo izdanje Festivala spremili su bogat i uzbudljiv sadržaj, pravu riznicu inspiracije, inovacije i industrijskih tajni. U periodu od 26. do 28. maja čekaju vas uzbudljiva takmičenja, inovativna kreativna rješenja i snažne vizualne priče.

Kreativ Fest organizuje maratonska takmičenja u kategorijama: fotografija, video, art direkcija, dizajn postera i ilustracija. U kategoriji A (izazovi od 24 sata) takmičari trebaju kreirati ili fotografiju, ili video, ili u timskom radu kroz art direkciju najkreativnije rješenje za ponuđeni zadatak, dok će u kategoriji B (izazovi od 3 sata) kreirati ili poster ili ilustraciju.

Takmičenje je namijenjeno za studente i srednjoškolce. Održava se od 27. do 28. maja 2023. godine na kampusu Internacionalnog Burch univerziteta.

Za sve one koji žele “zaviriti” u proces vaših kreativnih uzora i saznati sve tajne njihovih uspjeha, to će moći učiniti na programskim predavanjima i radionicama. Posjetitelji će moći saznati kakav je put 3D umjetnika te kako se može izraziti i ispričati priča kroz tri dimenzije uz Seida Tursića (Rocksteady Studios London), upoznati se sa temeljima ideja i kreativnih odluka, koje su sastavni dio procesa od inicijalnog koncepta do finalne vizualizacije uz Jelenu Grahovac (McCann Beograd), te uz Zlatka Ganića (Fabrika Sarajevo) saznati koji je ključ uspjeha u polju digitalnih medija.

Na radionicama festivala sa posjetitelji će se družiti sa Frenkijem, koji će vas upoznati sa unikatnim vizuelnim jezikom koji nosi temelj određenih kultura, a čiji su prikaz grafiti, zatim sa Marijom Ilićem, koji će vas provesti kroz proces koncipiranja i vizualiziranje svijeta kroz objektiv kamere, te sa Emirom i Edinom Durmiševićem, uz koje će posjetitelji moći pristupiti nepristupačnim krajevima svoje mašte kroz ilustraciju.


Biljana Matijević
Diplomirani novinar sa 15+ godina iskustva. Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.