U Mostaru je održana 72. sjednica Vijeća mladih Grada Mostara. Inače ovo je bila izborna Skupština na kojoj su izabrani članovi Upravnog odbora, predsjednik Upravnog odbora, Nadzorni odbor, predsjedavajući Skupštine te zamjenik za period 2021-2023. godine.

Izborna skuština Vijeća mladih Grada Mostara bila je specifična po tome što su se prvi put za poziciju predsjednika Upravnog odbora prijavila tri kandidata. Također, prvi put je prisustvovao gradonačelnik Mostara, kao i predsjednik Gradskog vijeća. Prisutnima je poželio dobrodošlicu i iskazao zadovoljstvo prisustvom gradonačelnik Mario Kordić.

„Trenutno smo u izradi budžeta grada Mostara, pokušavamo još dodatno nacrt, koji je usvojen na zadnjoj sjednici, usmjeriti u smjeru pomoći mladima i upravo smo razgovarali intenzivno i o socijali i mladima i svemu. Sa zadovoljstvom mogu reći da će se naći sredstva u proračunu grada Mostara koja ce biti usmjerena prema vama, prema mladoj populaciji, kako bi koliko-toliko grad Mostar olakšao više stvari, naprimjer da konkretno razgovaramo o stipendijama, o mogućnostima koliko se u tom segmenetu može pomoći. Razgovarali smo i o pomoći kroz davanje dodatnih finansijskih sredstava kroz startape.“

Bivši predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara, Vedran Raguž, predstavio je plan rada prisutnima, te se na kraju osvrnuo na svoje iskustvo u Vijeću.

„Članom sam postao 2018. godine u ime Studentskog zbora i tada sam bio izabran za tajnika. Tako je nekako počela moja lokalna omladinska aktivnost u gradu Mostaru. Godine 2020 sam izabran za predsjednika Upravnog odbora. Kroz Vijeće mogu reći da sam stekao mnoga lijepa poznanstva, sudjelovao na mnogo lijepih projekata, kako u organizaciji tako i kao sudionik. Razvio sam mnoge vještine. Poruka za mlade bi bila da se pored svog formalnog obrazovanja bave neformalnim obrazovanjem, aktivizmom jer samo tako mogu proširiti svoje vidike.“

Za dobru organizaciju izborne Skupštine zaslužan je Ivo Čarapina, koje ima dugogodišnje iskustvo u Vijeću. Obavljao je niz funkcija kroz devet godina, od člana Skupštine, predsjednika Upravnog odbora, glasnogovornika. Poslao je jasnu poruku budućim naraštajima.

„Ono najvažnije uopće nije funkcija ta na kojoj sjedimo, bitno je da želimo raditi, da imamo cilj i gdje god bili da predstavljamo Vijeće mladih i našu misiju, viziju i vrijednosti. Vijeće mladih jeste njaveća i krovna organizacija mladih u gradu Mostaru ali osim toga mi imamo određene vrijednosti koje baštnimo i koje moraju biti priznate.“

Za poziciju predsjednika Upravnog odbora Vijeća mladih grada Mostara prijavila su se tri kandidata. Svi kandidati su izložili svoj plan rada, a članovi skupštine su izabrali Zaima Mehića, koji je istakao da ima čast preuzeti ovako važnu organizaciju mladih u Mostaru.

„Prije svega želim se zahvaliti prethodnim sazivima Vijeća mladih koji su zaista ostavili jednu super super organizaciju i dali priliku nama mladima da kroz naše aktivnosti i naš aktivizan doprinesemo životu mladih u Gradu Mostaru.“

Za predsjedavajućeg Skupštine izabran je Marko Pavlović, a za njegovu zamjenicu Sara Kazazić. Za koordinatore radnih tijela i članove Upravnog odbora izabrani su Melissa Memić, Tea Domazet, Ivo Marić i Katarina Prusina. Za sekretara je izabrana Anja Galović, dok Nadzorni odbor čine Seid Subašić, Samir Zekić i Helena Stanić. Izabrani su i počasni članovi VMGM-a, a to su bivši predsjednici Vedran Raguž, Ivo Čarapina i Mirza Lalić.