Virtuelne razglednice, djelo su studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Napravili su aplikaciju koja se oslanja na proširenu realnost. To znači da kada pokrenete aplikaciju na svom pametnom telefonu i uz pomoć kamera sa telefona pogledate raglednicu, pojaviće vam se dijelovi fotografije koje čovjekovo oko ne može da vidi. Profesorica kompjuterske grafike Selma Rizvić, objasnila nam je da se ova aplikacija može pokrenuti na bilo kom android uređaju:

“U principu kada bi to bila razglednica, vi nadnesete svoj mobitel nad razglednicu i na mobitelu vidite objekat u 3D formatu i informacije o njemu u multimediji.”

Zahvaljujući proširenoj realnosti, danas putem ove aplikacije, imamo priliku da vidimo kako su izgledale određene građevine ili dijelovi grada. Kako kaže Ivona Ivković, asistent kompjuterske grafike, virutelne razgledinice su jednostavne za korištenje i samim tim popularne:

“Nije vam potrebna dodatna tehnologija za korištenje a pritome se sadržaj prezentira na jedan vrlo interesantan način koji je još uvijek relativno novi i jako je atraktivan.”

Studenti su samostalno birali koje kulturno-istorijske građevine iz cijelog svijeta žele da prikažu uz pomoć ove aplikacije. Spektakularna “Lotos zgrada” koja se nalazi u Kini, inspirisala je studenticu Adnu Husičić da upravo nju predstavi u virtuelnoj razglednici:  

“Zato što je sama po sebi jako unikatna zgrada i čim sam pogledala fotografiju zgrade jako me je privukla, i odmah sam znala da ću nju izabrati. Za ovu građevinu ja, a vjerujem i većina ljudi, nije imala priliku da čuje niti da je vidi a zaista je predivna građevina. Mislim da sam ovim projektom približila ljudima kako ta građevina izgleda.”

Atraktivnost i jednostavnost su glavne odlike ove aplikacije. Formiranjem baze podataka, otvaraju nam se neograničene mogućnosti prezentovanja kulturnog naslijeđa kako naše zemlje, tako i cijelog svijeta. 


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.