Više od 150 izvođača učestvovaće na 1. Festivalu uličnih zabavljača „TrotoArt“, koji će u Banjaluci biti održan od 17. do 19. juna.

Iz gradske administracije kažu da je riječ o manifestaciji koja će prvi put biti održana u tom gradu i koja će okupiti umjetnike, koji će svojim vedrim duhom, glasom, pokretom, bojom i zvukom na jedan poseban način oživjeti Banju Luku.

Tokom trodnevnog programa, izvođači će biti raspoređeni na više posebno uređenih lokacija duž glavnog gradskog šetališta – od Banskog dvora i Palate Republike, preko „parkića“ i Gospodske ulice, do Trga Krajine i platoa sa govornicom iza RK „Boska“.

Pored brojnih domaćih izvođača među kojima su između ostalih Banjalučki hor flauta, „Dankan“ – teatar i plesni klub, Gradski hor „Jazavac“, Udruženje strip autora i obožavalaca stripa „Deveta dimenzija“, Ansambl „Lira“, muzički duo „Situacija“, Rubik klub u BiH, Nikola i Danilo Petrušić, Viktor Janković, Plesna rekreacija „Opušteno“, Gudački kvartet „Palladio“, „Baba Djex Tribe“, „Mala fabrika muzike“, Limeni duvački orkestar „Krajiški trubači“, Ivana Ostojić, Gradski tamburaški orkestar, na Festivalu će učestvovati i izvođači iz Prijedora, Kozarske Dubice, Sarajeva, Novog Sada, Zagreba i Skoplja.

Svojevrsni spektakl uz posebne svjetlosne efekte, vatrenu violinu, vatreni šou i brojna iznenađenja prirediće novosadska grupa „Haos animatori“. Druge večeri festivala nastupiće i poznati zagrebački sastav „Kraljevi ulice“, a atraktivan nastup imaće i petočlana grupa „Teatrosk“ – žive statue – koji dolaze iz Skoplja i koji će u našem gradu nastupati prva dva dana Festivala.

Uz veliki broj učesnika koji nastupaju individualno ili u okviru većih sastava, biće priređen i bogat program za najmlađe sugrađane – radionice crtanja i slikanja, slaganje Rubikove kocke, plesna predstava „Uspavana ljepotica“, animatori samo su dio onog što u subotu i nedjelju, 18. i 19. juna očekuje najmlađe učesnike u Parku „Petar Kočić“ i u parkiću kod Spomenika banu Milosavljeviću.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.