Studiranje predstavlja značajno poglavlje života, koje sa sobom nosi i mnogobrojne troškove, s kojima se suočavaju čak i studenti na budžetu – poput prevoza, kupovine knjiga i potrebne opreme, jela i pića na pauzama itd. Veliki broj studenata će plaćati i školarinu i smještaj ukoliko odaberu fakultet koji se nalazi u drugom gradu.

Postoje različiti jednostavni i kreativni načini da zaradite novac, koji će vam oduzeti manje vremena i energije, a koji će vam biti od pomoći ili čak neophodni tijekom studiranja, što će vam zasigurno biti korak naprijed u izgradnji karijere nakon diplomiranja. 

Predstavljamo vam pet koraka kroz koje svaki student i tinejdžer treba da prođu ako žele da osiguraju samostalnu novčanu zaradu!

  1. Dodatno unaprijedite svoje znanje i vještine 

Školovanje i studiranje predstavljaju proces unapređivanja znanja i stjecanja potrebnih vještina za određene poslovne oblasti, nakon čega ćete biti spremni za prve korake u poslovnom svijetu. Međutim, stjecanje određenog zvanja nakon završenih studija vam ne garantuje poslovni uspjeh i željenu zaradu. Zašto? 

U savremenoj svakodnevnici ispunjenoj stalnim promjenama i izazovima u svim sferama života, naročito u poslovnoj, nametnuta je potreba za stalnim usavršavanjem i proširivanjem kompetencija. Idealno rješenje su obuke i kursevi, pomoću kojih ćete se istaći na tržištu rada!

Najprije pronađite svoju sferu interesa, raspitajte se među poznanicima i obavite dobro poznato pretraživanje putem Googlea, koje će vam prikazati dostupne domaće i strane kurseve za preferirano interesovanje. Većina kurseva je dostupna online i obično uključuje rad na praktičnim primjerima, što predstavlja prednost za sve one koji imaju poteškoća sa usklađivanjem obaveza, kao i pronalaskom odgovarajuće prakse.

Obratite pažnju pri biranju obuke i kursa, jer neki od njih ne posjeduju kvalitetne i iskusne predavače, priznatu certifikaciju i dokazano efikasne sisteme rada!

  1. Sastavite dobar CV čak i ako nemate radnog iskustva

CV, odnosno biografija, predstavlja ključni element u procesu poslovne selekcije. Način na koji predstavite sebe budućem poslodavcu u svojoj biografiji povećaće ili će umanjiti šanse da dođete do narednog koraka u procesu – poslovnog intervjua. 

Kako napisati dobru biografiju (CV), naročito ako ste student sa nedostatkom poslovnog iskustva? 

Veoma je važno da vaš CV bude originalan, jednostavan, konkretan i da na koncizan način predstavi vašu ličnost i bude prilagođen za poziciju za koju aplicirate. Pored navođenja opštih informacija o sebi, potrebno je da prilagodite ostale sekcije koje svaka biografija treba da sadrži, u čemu će vam značajno pomoći različite obuke i kursevi, o kojima smo govorili u prvom koraku, a koje je potrebno istaći u ključnim dijelovima vaše biografije. To su oni dijelovi koji se tiču navođenja obrazovanja, radnog iskustva, isticanje različitih stečenih certifikata itd.

Dakle, istaknite sve prednosti koje posjedujete a koje su važne za odabrano zanimanje i potrudite se da vaša biografija bude vidljiva na poznatim društvenim mrežama za zapošljavanje, kao što je LinkedIn, jer većina današnjih poslodavaca upravo na digitalni način bira savršenog kandidata za kompaniju. 

  1. Pretvorite svoje slobodno vrijeme u odličnu zaradu 

Freelancing predstavlja moderan i fleksibilan način poslovanja, koji možete raditi od kuće za klijente širom svijeta uz stabilnu internet vezu. Sve što treba da uradite jeste da otkrijete ono u čemu uživate raditi. Nije bitno da li je to pisanje, prevođenje, grafički dizajn, upravljanje društvenim mrežama, programiranje, video-montaža ili neko drugo zanimanje u svijetu freelancinga, jer postoje beskrajne mogućnosti!

Kreirajte svoj profil na nekoj od najpopularnijih stranica za freelancere, kao što su Upwork, Freelancer, Fiverr, i započnite samostalni plaćeni praktični rad na realnim projektima, što će biti sjajno iskustvo za upotpunjavanje vašeg CV-ja. 

Bez daljeg oklijevanja započnite freelance karijeru i ostvarite odličnu zaradu!

  1. Unovčite svoje znanje i sposobnosti

Ako ste prošli kroz prethodna tri koraka, sigurno ste unaprijedili i usvojili nova znanja i sposobnosti, te stekli prva radna iskustva. Vrijeme je da to i unovčite!

Još jedan način da zaradite novac kao student jeste da podijelite svoje stečeno znanje i postanete privatni učitelj, odnosno instruktor. Ovaj posao možete raditi u svom okruženju, pružajući instrukcije uživo, dok zahvaljujući brojnim web stranicama za podučavanje možete profitirati globalno!

Ukoliko ste započeli svoju freelance karijeru, imaćete dobru bazu za klijente, koje možete uputiti na svoje usluge podučavanja. Opcije su, kao i za freelancing, neograničene, a sve što vam je potrebno jesu znanje iz specifične oblasti, odlične komunikacijske vještine, dobra vremenska organizacija i strpljenje! 

Upoznajte se sa platformama i procesom podučavanja i ne zaboravite da stalno promovišete svoj rad na odabranoj platformi, ali i na društvenim mrežama, kako biste povećali krug zainteresovanih za vaše usluge.  

  1. Postanite (sam) svoj šef 

Online kupovina je postala trend posljednjih nekoliko godina, a sigurno ste upoznati sa najpoznatijim e-commerce sajtovima, kao što su Amazon i eBay, i ostalim online prodavnicama koje nude različite usluge i artikle. Kada ste već započeli karijeru u online svijetu, predstavljamo vam još jedan način kako da povežete prethodne korake u jedinstvenu online prodavnicu. 

Za početak potrebni su dobra ideja, originalan naziv firme, biznis-plan i odluka o artiklima koji će biti u vašoj ponudi! Artikli koji će biti u ponudi zavise isključivo od vas, a ako ste već započeli sa freelancingom i obučavanjem u određenoj oblasti, svoje usluge možete predstaviti u svojoj e-prodavnici. Na primjer, ako ste započeli karijeru grafičkog dizajnera, možete započeti sa prodajom svojih šablona (templates), fontova za tekstove, vektora, web elemenata i svega onoga što možete ponuditi potencijalnim kupcima.

Vodič za izradu internet prodavnice će vam otkriti sve potrebne informacije kako da uspješno pokrenete svoj novi biznis. Budite kreativni i odlučite se za najbolji asortiman, koji će vas izdvojiti od konkurencije!