U Jajcu će od 26. do 28. avgusta po treći put biti održan festival Desant na Jajce, čije će ovogodišnje izdanje, prema najavama organizatora, ponuditi najbogatiji program do sada, i to na tri scene na lokacijama koje svojom ljepotom oduzimaju dah.

Ispod vjerovatno najpoznatije atrakcije Kraljevskog grada Jajca – Plivskog vodopada nastupiće Dubioza kolektiv, te poznati turski DJ i producent Burak Yeter, dok će kod Katakombi na Tvrđavi koncert održati vrhunski interpretator sevdaha Damir Imamović.

Na Festivalu će nastupiti i After Affair, Zlijay, Frenkie, Indigo i brojni drugi, a paralelno sa trajanjem Festivala u Domu AVNOJ-a u Jajcu će biti održane reprizne projekcije nekih od najboljih filmova sa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Festival Desant na Jajce osmišljen je kao kulturno-umjetnički događaj, koji u prvi plan ističe značaj i ljepote Jajca i namjera mu je da bude dodatni motiv da posjetioci iz cijele Bosne i Hercegovine, regije, ali i međunarodni turisti, posjete Jajce.

Sama riječ “desant” znači silazak, spuštanje, iskrcavanje, a organizatori naglašavaju kako je Desant na Jajce zamišljen kao svjevrsno “iskrcavanje umjetnika i turista u Jajce” i očekuju kako će i ove godine posjetioci u velikom broju doći u Jajce tokom trajanja festivala.

Desant na Jajce dešava se krajem špice ljetne turističke sezone i predstavlja idealan povod za posjetu Jajcu prije početka školske godine i završetka godišnjih odmora. Ovaj festival je, zapravo, odlična prilika da se provede nezaboravan vikend u Jajcu, uživa u besplatnim filmskim projekcijama, atraktivnim muzičkim događajima, te da se istraže atrakcije Kraljevskog grada Jajca.

Organizatori festivala Desant na Jajce su inicijativa Odmori u BiH i JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, uz podršku Opštine Jajce i načelnika Edina Hozana, Vlade Srednjobosanskog kantona, Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH i Delegacije Evropske unije u BiH.

Više informacija o Festivalu može se pronaći na web stranici festivala, a ulaznice za koncerte Dubioze kolektiv, Damira Imamovića i Buraka Yetera i After Affair mogu se kupiti i putem sistema kupikartu.ba


Biljana Matijević
Diplomirani novinar sa 15+ godina iskustva. Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.