Prepoznavanje potencijala za razvoj lokalnog turizma, promociju kulturne baštine i vrednovanje prirodnih ljepota recept su za uspješnu saradnju lokalnih zajednica, u cilju jačanja zajednica i stvaranja novih mogućnosti za sve građane, ali i privlačenja stranih investicija i turista.

Evropska unija je podržala saradnju lokalnih zajednica Zapadne Hercegovine i Crne Gore kroz prekogranični projekat, kako bi se zajednice povezale biciklističkim rutama i prirodnu i kulturnu baštinu integrisale u priznati turistički proizvod.

„Projektom pokušavamo unaprijediti već postojeću turističku ponudu i stvoriti novi turistički proizvod, a to je cikloturizam i bicikliranje našim ruralnim krajevima u Crnoj Gori i Hercegovini. Kroz ovaj projekat koji financira Evropska unija mi smo napravili jednu novu turističku infrastrukturu u smislu uređenja biciklističkih trasa, izgradnje mostova i postavljanja cikloturističke signalizacije. Obučili smo četrdeset ciklovodiča na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore koje je certificirao Biciklistički savez Bosne i Hercegovine,“ ističe Ana Soldo, voditeljica projekta Cycling Rural.

Lokalne ceste, umrežene u biciklističke staze, prolaze kroz manje naseljena područja koja nisu prepoznata u sličnim turističkim ponudama. Projekat će uvesti i standard kvalitete za aktivnosti prilagođene biciklima te će se na taj način dodati vrijednost turističkoj ponudi u ruralnim područjima. Lokalne zajednice širom Zapadne Hercegovine započele su radove na uređenju biciklističkih ruta i odmorišta, pješačkih mostova te poboljšanju infrastrukture za aktivnosti na otvorenom, s naglaskom na biciklističke staze.

Projektom se pridonosi stvaranju preduvjeta za razvoj cikloturizma, kroz uređenje postojećih prometnica i staza koje povezuju avanturistički park Peć Mlini, kanjon Borak, kulu herceg Stjepana Kosače, vodopad Kravica, planine Čabulju i Čvrsnicu, te Park prirode Blidinje, kao i kanjon Ričine. Kroz brojne aktivnosti i uspješnu saradnju lokalnih zajednica radi se na stvaranju novih i atraktivnijih turističkih ponuda koje će biti uključene u turističku ponudu Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i turističku ponudu cijelog regiona. Europska unija finansira ovaj projekat s ciljem jačanja i diverzifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekat će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom “Cycling Rural”, koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskoga zaleđa.

Realizirano u saradnji sa Delegacijom EU u BiH.