Ideja o važnosti promocije i razvoja festivalskog turizma u našem regionu dobila je novu potvrdu jednog od najprestižnijih globalnih priznanja muzičke industrije. Čak četiri festivala iz Exitove porodice – EXIT, Sea Star, Sea Dance i No Sleep, takmiče se za uticajne Evropske festivalske nagrade (EFA).

Na objavljenoj listi, ovogodišnje izdanje Exita takmiči se za titulu „Najboljeg velikog festivala“, nagradu koju je novosadski festival već osvojio dva puta – 2013. i 2017. godine.

U trci za nagradu za „Najbolji festival srednje veličine“ koji broji do 40.000 posjetilaca dnevno, nalaze se Exitovi događaji iz susjednih zemalja, koji predstavljaju jedan od najboljih primjera izvoza kreativnih industrija Srbije – crnogorski Sea Dance festival iz Budve, koji je ovo priznanje dobio za 2014. godinu i hrvatski Sea Star festival iz Umaga. Nedavno završeni No Sleep festival, i dalje zvanični nosilac titule „Najboljeg novog evropskog festivala“, prvi put je u konkurenciji za „Najbolji festival u zatvorenom prostoru“.

Glasanje za Evropske festivalske nagrade otvoreno je za sve i trajaće do 7. decembra, na zvaničnom sajtu Evropskih festivalskih nagrada, ili putem linka, izborom za EXIT u kategoriji „Best Major Festival“, izborom Sea Dance ili Sea Star festivala u kategoriji „Best Medium-Sized Festival“, i izborom No Sleep festivala u kategoriji „Best Indoor Festival“.

Glasovi milionske publike širom svijeta odlučiće o pobjednicima, a njima će se pridružiti i glasovi žirija, koji čine vodeći eksperti u muzičkoj industriji. Pobjednici će biti proglašeni 18. januara sljedeće godine, na ceremoniji dodjele nagrada na otvaranju festivala Eurosonic Noorderslag u Groningenu u Holandiji.

EXIT 2023 ULAZNICE SU VEĆ U PRODAJI!

Sljedeće izdanje EXIT festivala će se održati od 6. do 9. jula 2023. na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. U prodaji su early-bird ulaznice  po cijeni od 128 KM sa 50% uštede. Ulaznice se mogu kupiti putem sajta EXIT festivala i putem servisa Gigstix.ba.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.