Nova godina sve nam je bliže, a vrijeme do nje najljepše je za sve mališane. Vesele se ukrašavanju jelke, prvim pahuljama snijega, ali najviše od svega paketićima. Međutim, uvijek ima i one djece kojima roditelji nisu u mogućnosti ispuniti novogodišnje želje. Upravo zbog toga Udruženje zemlja djece u BiH i ove godine organizuje akciju prikupljanja novogodišnjih paketića za djecu u stanju socijalne potrebe. Djeca u pismima navode svoje želje, a osoba koja se odluči za učešće u akciji, nastoji im pokloniti ono što su poželjeli.

Djece na terenu je zaista mnogo. S obzirom da ni naši, ni kapaciteti naših građana ne mogu da ispune baš uslove, to jeste da obezbijedimo baš svoj djeci paketić, mi nastojimo obuhvatiti porodice koje su ekstremno socijalno ugrožene. To su djeca koja dolaze iz marginaliziranih zajednica i zajednica gdje mi realizujemo naše programe. Ove godine planiramo prikupiti do 400 paketića i ono što me posebno raduje je da smo poziv objavili prije par dana, a da već sada imamo dobar odziv građana, ističe Medina Gračić, koordinatorica projekta.

Dječiji osmijeh najljepša je stvar na svijetu, a njihove želje tako male i tako skromne. Dok neki žele plišane igračke svojih omiljenih junaka iz crtanih filmova, drugima je najveća želja da im ove zime ne bude hladno i da imaju dovoljno hrane.

Ono što me posebno čini tužnom dok pišemo pisma jeste oni ne razmišljaju kao djeca tj. njihove želje nisu na nivou djece. Kada razgovarate sa djetetom od 10 godina osjećate se kao da razgovarate sa nekim od 18. Želje su slatkiši i igračke, a najviše paket hrane, topla odjeća za zimu i slično. Pošto pisma pišu samo djeca koja idu u školu nastojimo da ako znamo da porodica ima male bebe ili više djece, nastojimo kroz pismo provući braću i sestre kako bi i oni dobili barem nešto tokom Nove godine, kaže Gračić.

Svi građani koji žele biti dio ove akcije i obradovati nekog mališana mogu se javiti putem emaila djedamraz2022@gmail.com i dobit će pismo od nekog djeteta. Osim ovoga, građani se mogu  javiti direktno u Udruženje “Zemlja djece”.

Trenutno smo u fazi prikupljanja dječijih pisama, nakon čega slijedi slanje pisama našim građanima, gdje su građani ako su uzeli pismo dužni dostaviti paketić do 20.12., nakon čega kreće distribucija paketića. Ono što nam je posebno važno jeste transparentnost i povjerenje koje unazad godinama stičemo kod naših građana. Svi građani mogu dobiti fotografiju djeteta od kojeg su dobili pismo ali mogu dobiti i više informacija u saradnji sa našim socijalnim radnikom ali da ispoštujemo politiku prava djeteta, ističe Gračić.

Građani kada kupe paketiće, dostavljaju ih na adresu Udruženja zemlja djece u BiH. Ukoliko građani nisu u mogućnosti ispuniti želje iz pisma ili iz nekog razloga kupiti paketić, jako je važno da se jave Udruženju, kako bi sve dječije želje bile ispunjene i kako nijedno dijete ne bi ostalo bez svog paketića.