Izbor Miss FBiH održan je za vrijeme Sajma turizma i ekologije “List” u Lukavcu, a žiri je titulu ove godine dodijelio Azri Ahmetović iz Tuzle. Pored Azre u državno finale plasiralo se ukupno 15 djevojaka. O izboru za miss, očekivanjima na narednom takmičenju, kao i o dosadašnjem društvenom angažmanu razgovarali smo sa pobjednicom entitetskog takmičenja ljepote.

”Za ovu 2020. godinu miss Federacije BiH je djevojka pod rednim brojem četiri – Azra Ahmetović. Ona je nova mis Federacije BiH.“ Ovim riječima Azra Ahmetović je proglašena pobjednicom takmičenja ljepote na entitetskom nivou. Nekadašnja uspješna bh. stonoteniserka, sada studentica informacionih tehnologija u svijet modelinga je zakoračila prije par mjeseci. Pobjeda joj je zato bila, kaže Azra, iznenađenje i velika čast, a posebno joj znače brojni pozitivni komentari građana na društvenim mrežama.

”Trudila sam se da ispratim komentare onoliko koliko mi je to vrijeme dozvolilo. Pročitala sam mnogo lijepih riječi podrške. Lijep je osjećaj znati da sam se svidjela publici, te znati da oni smatraju da je moja pobjeda zaslužena.”

Osim Azre na državno finale ”Miss BiH za Miss svijeta 2020” plasiralo se 15 djevojaka. Takmičenje je održano u vrijeme Sajma turizma i ekologije List u Lukavcu. No, cilj izbora za miss nije samo promovisanje ljepote, poručuje Azra.

”Ovo nije običan izbor ljepote. Takmičenje nosi naziv ”Ljepota sa svrhom” jer ima za cilj da svaka od nas učini nešto korisno za svoju zajednicu i grad u kojem živi. Mi smo ove godine radili na promociji turizma Općine Lukavac. Snimili smo video na kojem smo predstavili sve ljepote ovog grada, a video je dostupan na internetu pa svi mogu pogledati o čemu je riječ.”  

A Azra je i prije izbora za miss promovisala Bosnu i Hercegovinu. Naime, ona se od svoje sedme godine bavila stonim tenisom pa je državu predstavljala i na sportskom polju;  bila je državna prvakinja i igrala je za reprezentaciju. Smatra da joj to iskustvo daje garant da će sada uspjeti uskladiti fakultetske obaveze i modeling.

”Ne sumnjam u svoje sposobnosti organiziranja vremena obzirom da sam trenirala stoni tenis 12 godina i uspijevala sam uskladiti obaveze prema školi, postizati odličan uspjeh i ostvarivati značajne rezultate u sportu, tako da smatram da mi i sada neće biti problem uskladiti fakultetske obaveze i modeling.”

Informacione tehnologije su oblast u kojoj se pronalazi, a ova oblast ima itekako veliku perspektivu, smatra Azra. S druge strane misica Federacije poručuje mladima da je važno stalno raditi na ličnoj nadogradnji, dok je organizacija vremena ključ uspjeha. Tada se i sreća osmjehne. Pred Azrom je sada novi izazov: takmičenje za miss BiH se približava. 

”Pripreme za državni izbor će se uskoro održati u Turskoj, ali ništa se ne može sa sigurnošću potvrditi zbog situacije sa korona virusom. Zaista sam doživjela veliki uspjeh osvojivši titulu miss FBiH budući da sam tek zakoračila u svijet modelinga. Naravno da imam taj tračak nade da ponesem i titulu mis BiH, no to mi nije ono što mi je primarno. Velika mi je čast što sam se plasirala u top 15 i dobila pravo učešća za miss Bosne i Hercegovine. Iskoristila bih ovu priliku da poželim svim djevojkama i koja god pobijedi ponosno će moći da predstavlja našu zemlju na izboru za miss svijeta.”

Azra se dugo dvoumila da li da se prijavi za izbor za miss Federacije BiH, ali je pratila vlastitu intuiciju i ostvarila rezultat kakav nije očekivala. To je, poručuje naša sagovornica, često ključ uspjeha i u drugim životnim oblastima.