Bijeljinski Dom učenika ove godine je u svoje prostorije sa smanjenim kapacitetom i uz obavezno poštovanje velikog broja mjera primio sve učenike i studente kojima je potreban Dom u toku školske godine. Dosadašnji kapacitet je bio 180 mjesta, a zbog mjera Instituta za javno zdravstvo RS, kapacitet je smanjen za 50-ak mjesta.

Pripremila novinarka OP-a Danka Zakić.

Dom učenika u Bijeljini postoji već 70 godina u sklopu Poljoprivredne škole Bijeljina. Kapacitet im je 180 mjesta, ali ove godine, usljed pandemije virusa korona i preporučenih mjera zaštite, morali su da smanje broj učenika i studenata koji će biti primljeni. Ono čime su zadovoljni je da nikoga od prijavljenih nisu morali da odbiju. Vladimir Vulović, direktor bijeljinskog Doma učenika je kaže da sve protiče kako treba i da su oni zadovoljni kako učenici i studenti reaguju na preventivne mjere.

“Dom ima dvokrevetne, trokrevetne, pa i četvorokrevetne sobe koje smo ranije ispunjavali brojem učenika koji je predviđen da boravi u tim sobama. Međutim, sad je preporuka koje smo mi obavezni da se pridržavamo, da u sobama bude maksimalno dvoje, tako da smo morali malo smanjiti kapacitet u odnosu na onaj pravi. Dakle, naš kapacitet je bio 180 mjesta i on je u prethodnim godinama uglavnom bio, ako ne potpuno, onda skoro potpuno ispunjen, a sada je taj kapacitet smanjen za nekih 50-ak mjesta, jer smo morali da poštujemo te preporuke. S druge strane moram reći da nije bilo odbijenih ni učenika ni studenata, tako da se nekako poklopilo da otprilike taj broj koji mi imamo na raspolaganju smještajnog kapaciteta bude ispunjen. Učenici i studenti će, kao što sam rekao, biti smješteni maksimalno dvoje po sobi. Zatim, postoje određene preporuke što se tiče boravka u kuhinji, odnosno trpezariji, kada imaju svoje redovne obroke. Ne smije ih biti više od 50 u zatvorenoj prostoriji, tako da smo morali napraviti određenu preraspodjelu i mjesta i obroka. Za sada to funkcioniše kako treba, znači ne smije biti više od dva učenika za jednim stolom u trpezariji. Preporuke su da se oni ne zadržavaju u zajedničkim prostorijama kao što su TV sale, učionice itd. U učionicama mogu, ali uz poštovanje mjera. Naravno, obavezna je dezinfekcija, nošenje zaštitnih maski u prostorijama itd. Mi smo malo korigovali naš kućni red u skladu sa tim preporukama. Moram naglasiti da sam prijatno iznenađen načinom na koji su studenti i učenici to prihvatili. Bogu hvala, zasad nemamo nijedan slučaj, niti pojavu bilo kakvu koja bi mogla da implicira na to da će doći do pojave tog virusa. Moram da pohvalim studente i učenike da su zaista ozbiljno prihvatili sve ovo.”

Usljed pandemije i nedostatka prostora u kojem bi bili smješteni bolesnici sa lakšim simptomima, Dom učenika Bijeljina je na raspolaganje dao svoje prostorije, tako da je u punom kapacitetu bio određen za regionalni karantin na tri mjeseca. Za to vrijeme je kroz Dom prošlo 109 pacijenata. Poštujući sve mjere Instituta za javno zdravstvo RS i Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina, a u saradnji sa Domom zdravlja, bijeljinskom policijom i civilnom zaštitom, direktor Doma je više nego zadovoljan kako je sve to proteklo.

“Od 26. marta, Dom je određen za regionalni karantin i to je trajalo sve do 1. jula ove godine. Dakle, ovdje su bili smješteni ljudi sa blažim simptomima korona virusa. Oni koji su imali teže simptome su boravili u Bolnici. Mi smo u saradnji sa Domom zdravlja, policijom i civilnom zaštitom i po preporukama Instituta za javno zdravstvo i kriznog štaba uradili sve što je do nas da to sve protekne kako treba. Moram naglasiti da je za to vrijeme kroz karantin prošlo 109 pacijenata i, kad je zatvoren, mi smo krenuli sa pripremama za novu školsku godinu. Uradili smo sve ono što je neophodno da pripremimo naše prostorije, što administrativne, što sobe i zajedničke prostorije u kojima inače učenici i studenti borave. Nakon zatvaranja Doma kao karantina, raspisali smo konkurs za prijem učenika i on je trajao do kraja avgusta. Mogu da budem zadovoljan brojem učenika koji su se prijavili s obzirom na sve okolnosti. Mi smo kao i prethodne godine formirali četiri vaspitne grupe, nakon toga, raspisali smo konkurs za prijem studenata za preostali dio kapaciteta. Naravno, opet u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo RS. Konkurs je završen prije neki dan, tačnije 23. septembra smo objavili spisak primljenih studenata. Njih je u ovom momentu 40. Moram reći da u skladu sa preporukama kako bi trebalo smiještati studente i učenike u sobama – da je kapacitet maksimalno popunjen.”

U dom nije dozvoljen ulazak trećih lica, tako da posjete i druženja koja su učenici i studenti ranije imali, su malo korigovana i zabranjena da bi bile ispoštovane sve preporučene mjere.