Manjak biciklističkih staza česta je zamjerka građana u većini bosanskohercegovačkih gradova. Ljubav prema biciklizmu itekako iskazuju i stanovnici Živinica koji će od sada imati priliku uživati u vožnji prvim autoputom za bicikle u našoj zemlji. Priču donosi Azur Delić.

Bosna i Hercegovina je dobila prvi autoput za bicikle, ambiciozno je poručeno iz Živinica. No, čini se da u ovom gradu žele drugačije razmišljati, ali i djelovati. Vođeni željom da građanima omoguće prostor za biciklizam, Uprava Živinica je krenula u realizaciju projekta izgradnje staze za bicikle. I uspjeli su u tome, pa je sada izgrađeno 2,5 kilometara asfaltiranog puta koji je namijenjen isključivo za vožnju biciklom. Oduševljenje prilikom otvorenja staze nije krio ni Eldar Hrustemović. Kaže, godinama uživa u vožnji, a nedostatak staze je smetao kako njemu tako i brojnim drugim građanima.

”Jako je značajno ovo, nismo nikada imali stazu. Nismo znali šta je… nadam se da ćemo nastaviti graditi i da će saobraćaj u središnjem dijelu grada dobiti biciklistički staze. Uredu je i ovdje, ali mi trebamo gledati iz drugih uglova. Ovo je dovoljno velik grad da bi stigli biciklom sve i do svih destinacija”.

Značaj realizovanog projekta ističe i Muamer Brčaninović iz Biciklističkog kluba Živinice. Biciklistički autoput je, objašnjava Muamer, spas za sve ljubitelje biciklizma.


“Iskreno… opasno je voziti na glavnim putevima. Ova biciklistička staza će mnogo pomoći, sigurnije da se vozimo, naravno za djecu. Zahvaljujući svim ovim projektima naravno da je dobro i značajno za svako mjesto da ima ovakvu stazu”.  

U realizaciju projekta uloženo je 350 hiljada maraka, a naredni korak je daljnja izgradnja autoputa. Cilj je također i popraviti turističku ponudu ovog grada, kazao je Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

“Ovo će brendirati Živinice na mapi turističkih destinacija i dati jednu poruku da razmišljamo drugačije. Imamo u planu izgradnju više od 20 kilometara autoputa za bicikle, a da bismo to uradili morat ćemo posegnuti za finansijskim sredstvima iz IPA fondova, što nam je sada omogućeno jer imamo izgrađena dva i po kilometra.”

On je istakao da je sa načelnikom Kalesije Seadom Džafićem dogovorio spajanje Živinica sa ovom općinom, dok je u planu spajanje i sa Tuzlom.

”Želimo već da turisti počnu posjećivati Živinice. Imali smo jednu delegaciju iz Italije i ocijenjeni smo sa visokom ocjenom. Ukoliko preko start up projekata uspijemo na ruralnom dijelu napraviti agrokutak, bit ćemo u budućnost poželjna turistička destinacija.”

Vođeni ovom intencijom, nedavno je izvršeno i mapiranje biciklističkih i alpinističkih staza na području Živinica. Sada je sve pokrivenom GPS-om, pa je turistima koji dolaze u grad olakšana posjeta turističkim destinacijama. Zadovoljstvo zbog dosadašnjeg razvoja situacije iskazao je i Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

“Većina nas vikende je koristila za odlaske na izlete i biciklizam, a mislim da ćemo u budućnosti to činiti još češće, jer imamo izgrađen jedan ovakav autoput. Nadam se da je ovo samo početak jedne velike priče koja će se realizirati na području Tuzlanskog kantona”.

U konačnici, jedna od prednosti autoputa za bicikle jeste i njegova odvojenost od magistralnih, ali i lokalnih puteva – zato se vožnja ovdje odvija u potpunosti bezbrižno.