Mlada glumica Adna Hasanić diplomirala je glumu na ADU u Tuzli 2018. godine u klasi profesora Damira Altumbabića. Prije upisivanja ADU bila je deset godina članica DOLS pri BNP-u Zenica. Po završetku Akademije, postaje članica ansambla BNP-a na osnovu ugovora o radu sa pripravnicom. Priču o mladoj umjetnici donosi Imran Maglajlić. 

Pored svih poslova u kojima se okušala, ljubav prema glumi je prevladala, a upis na ADU opisuje kao logičan slijed događaja. Ovaj mjesec (septembar 2019.) je odbranila svoju magistarsku predstavu koju je radila u produkciji BNP-a. Master teza je bila “Dokumentarni teatar”, pozorišna forma koja je danas jako aktuelna. Predstava je rađena po djelu “Meso” autorice Lane Šarić, a režiju potpisuje Miroljub Mijatović.

“Zbog teme kojom se predstava bavi, tražili smo neke konotacije i sa drugim dramama. Našli smo veliku povezanost sa djelom “Zanat gospođe Vorn”, autora Bernarda Šoa. Iz toga djela smo uzeli tri scene, a djela se bave istim temama”.

Pomoću dokumentarnog teatra, književnih djela i autentičnih dokumenata, Adna se u predstavi bavila problemom prostitucije. Baveći se ovim društvenim problemom, dotakla se nefunkcionalne porodice i neostvarenih ambicija roditelja koje prenose na svoju djecu.

“Najlakše je osuditi žene koje se bave najstarijim zanatom, ali iza toga stoji jedan veliki spektar događaja koji su uticali na njihov put. Predstava se bavi nefunkcionalnom porodicom, u kojoj majka živi svoj život kroz dijete, te svoje neostvarene želje i ambicije prebacuje na svoje dijete”.

Iako u društvu postoji zastupljena floskula da je bavljenje umjetnošću nezahvalno i neisplativo, Adna smatra da je uz trud, rad i neizostavni talenat sve moguće postići. U vremenu industrijalizacije i komercijalizacije kulture, te čestog brisanja granice između kulture izabave, značaj pozorišta za društvo je jako veliki. Daske koje život znače su mjesto sa koga glumci progovaraju o jako bitnim i značajnim stvarima.

“Pozorišta i dalje rade, mi imamo pozorišnu publiku koja nije pala pod šund i kič koji je danas itekako prisutan”.

Krajem godine Adna bi trebala ostvariti prvu filmsku ulogu u dugometražnom filmu ”Ženski orkestar”, a predstava “Meso” biće premijerno izvedena u oktobru u BNP-u Zenica.