Уручење награда побједничким тимовима ученика средњих школа из Републике Српске на наградном такмичењу ,,Иновативним идејама за квалитетнији живот” биће одржано 28. априла 2023. године у 10 часова на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци.

Побједник такмичења је Саобраћајна и електро школа из Добоја, док је друго мјесто припало Грађевинској школи из Бање Луке, а треће Средњој школи ,,28. јуни” из Источног Сарајева.  Ријеч је о такмичењу подржаном од Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, уз сагласност Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Истог дана, планирана је и презентација иновативних идеја и рјешења уз употребу СТЕМ метода и принципа одговорних истраживања и иновација ученика средњих школа из Републике Српске, као и ученика и студената из Србије, Црне Горе, Албаније и Сјеверне Македоније.

Иначе, све ове активности дио су дводневног догађаја ,,Наука са младима и за младе” који Универзитет у Бањој Луци организује 27. и 28. априла 2023. године,  заједно са партнерима у оквиру пројекта WBC-RRI.NET. Сам догађај посвећен је питањима науке о образовању и укључењу јавности са фокусом на СТЕМ образовање, са циљем омогућавања међусобног учења и отвореног дијалога између различитих интересних група као што су: ученици, студенти, професори, креатори политика и представници индустрије.

Важно је нагласити да је Универзитет у Бањој Луци укључен у реализацију WBC-RRI.NET пројекта финансираног од стране Оквирног програма Европске уније за истраживање и иновације Хоризонт 2020, чији је циљ да мотивише примјену принципа одговорних истраживања и иновација (RRI) на простору Западног Балкана. Кроз пројектне активности гради се капацитет и развој иновативних начина повезивања науке са друштвом, узимајући у обзир принципе одговорних истраживања, а то су: родна равноправност и етика, научно образовање и укључивање јавности и отворена наука / отворени приступ.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.