Тим младих роботичара из БиХ освојио је 1. мјесто на Међународној роботичкој олимпијади. Иза успјеха овог вриједног тима, најбољег у свијету у области роботике, не стоји ничија подршка, нити финансијска помоћ. Ријеч је о средњошколцима, младим људима из неколико бх. градова.

Циљеви ЦЕРИТ-а, Центра за едукацију, роботику, иновације и технологију, из Мостара су промоција роботике, дигиталне културе, интернетских технологија, потицање иновација, подузетништва и одрживог развоја, едукација грађана, те умрежавање и стварање потицајног екосистема за развој идеја и рјешења у средини у којој дјелује, као и едукације младих, изградње мултиетничког друштва и промовисању и унапрјеђењу друштвених вриједности. Професор Анес Хаџиомеровић, уједно и ментор на овом пројекту, говорио је о побједничком тиму.

“Тим су сачињавали Фатима Сидран из Средње школе Столац, Лука Јурковић, Марко Маснић и Лука Џалто из Средње школе Чапљина, те Анис Казазић, Лејла Нухић, Мерјема Пајић из Друге Гимназије Мостар, под мојим менторством и менторством колеге Денија Ајанића, ИТ инжењера и Армина Ђиделије, који је прошле године био такмичар, а сада ментор.”

Како је истакао професор Хаџиомеровић, нису очекивали побједу. Сви такмичари су радили под истим увјетима, али не и у истим увјетима. Сви су имали исте роботичке компоненте и исти задатак. А овај тим је био најбољи у конкуренцији од 170 земаља.

“Овај пројекат, који смо радили са тимом из Казахстана, представља систем паметног наводњавања и прикупљања воде из влажности зрака. Казахстанска екипа је радила у 300 квадрата. Иако су завршили на 18. мјесту, додатно су награђени већим, бољим и опремљенијим просторијама, а ми смо још на 4 стола и 4 столице на Булевару.”

Задње двије године такмичења су се одржавала онлине због короне, па ни ово такмичење није било изузетак, што није умањило његов значај. За све роботе које су такмичари склапали морали су слати додатну документацију.

“Морали смо снимити сваког робота, шта и како ради, послати фотографије, габарите, qубе сет коцку, и остале податке о пројекту система паметног наводњавања и прикупљања воде из влажности зрака. Послате податке је бодовала посебна комисија. Од могућих 65 ми смо освојили 63,7 бодова.”

Проше и претпрошле године ЦЕРИТ је одржао едукације и потписао споразуме са 17 школа из 5 бх. градова. Вршили су едукације и професора и ученика те организовали такмичење у роботици. Они који су били најбољи добили су позив у репрезентацију која је представљала БиХ. Професор Хаџиомеровић истиче да у будучности имају велике планове.

“Слиједи нам такмичење у Турској, још увијек не знамо тачно у којем граду. Потом, поново међународна роботичка олимпијада, за коју се надамо да ћемо добити позив јер смо били први ове године.”

Тиму ЦЕРИТ желимо много успјеха и у будућности и да достојанствено наставе представљати нашу земљу на такмичењима.