Расписан је конкурс за упис студената у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској 2024/2025. години на Универзитету у Бањој Луци. Текст конкурса објављен је на интернетској страници Универзитета у Бањој Луци и у дневним новинама ,,Глас Српскеˮ и ,,Еуро Блицˮ.

Пријављивање кандидата за упис на први циклус студија траје од 24. до 28. јуна 2024. године. Нa Универзитету у Бањој Луци пријава кандидата на први циклус студија на све чланице може се извршити и електронским путем на порталу upis.unibl.org. Кандидати који конкуришу електронским путем у обавези су оригинал документа предати приликом уписа.

Пријемни испити су заказани за 1. јули у 9 часова, а на Медицинском факултету пријемни испит почиње у 14 часова. На Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци полагање пријемног испита траје од 1. до 5. јула, док ће се на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци полагање пријемног испита обавити у двије групе 1. и 2. јула.

Медицински факултет – студије на енглеском

Пријављивање кандидата на студијске програме на енглеском језику на Медицинском факултету Универзитета у Бањој Луци у првом року траје од 10. до 28. јуна, на адреси international.students@med.unibl.org. Полагање пријемног испита на Медицинском факултету на енглеском језику, у онлајн формату, одржаће се 3. јула.

Други уписни рок

Други уписни рок организоваће чланице Универзитета у Бањој Луци које у првом року не упишу планирани број студената. Када је ријеч о другом року, пријаве за упис ће трајати од 26. до 31. августа, док се пријемни испити полажу 2. септембра 2024. године у 9 часова. На Академији умјетности пријемни у другом року траје од 2. до 6. септембра.

Други рок Медицински факултет – студије на енглеском језику

Пријављивање кандидата на студијске програме на енглеском језику на Медицинском факултету Универзитета у Бањој Луци у другом року планирано је од 12. до 30. августа текуће године, на адреси електронске поште international.students@med.unibl.org, а полагање пријемних испита је онлајн 4. септембра.

Други и трећи циклус студија

Пријаве за упис на други и трећи циклус студија на Универзитету у Бањој Луци могуће су од 24. јуна до 4. октобра 2024. године, до када ће кандидати моћи предати своје пријаве. И кандидати који уписују други и трећи циклус студија имају могућност електронских пријава на порталу upis.unibl.org, а оригинална документа треба да доставе на упису.

Информације о рангирању пријављених кандидата и коначној ранг-листи биће доступне најкасније до 18. октобра на интернетским страницама факултета / Академије умјетности, а упис примљених кандидата обавиће се од 21. до 25. октобра ове године.

Број слободних мјеста – први циклус студија

Како је предвиђено конкурсом, на први циклус студија на Универзитету у Бањој Луци може бити уписано 2640 студената, и то њих 1882 на буџет, 381 на самофинансирање. Има мјеста и за 75 ванредних, те 302 страна студента.

Преглед слободних мјеста за упис – први циклус

Академија умјетности (114), Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет (188), Економски факултет (224), Електротехнички факултет (226), Машински факултет (140), Медицински факултет (575), Пољопривредни факултет (40), Правни факултет (160), Природно-математички факултет (176), Рударски факултет (35), Технолошки факултет (67), Факултет безбједносних наука (130), Факултет физичког васпитања и спорта (69), Факултет политичких наука (110), Филозофски факултет (189), Филолошки факултет (160) и Шумарски факултет (37).

Број слободних мјеста – други циклус студија (мастер студије)

На другом циклусу студија планиран је упис 936 кандидата, и то њих 518 на буџету, а 255 на самофинансирању. Такође, има мјеста и за 76 страних и 87 ванредних студента на другом циклусу студија на Универзитету у Бањој Луци у академској 2024/2025. години.

Преглед броја слободних мјеста – други циклус

Академија умјетности (30), Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет (46), Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет, Комбиновани студијски програм енергетска ефикасност у зградарству (15), Економски факултет (85), Електротехнички факултет (108), Машински факултет (46), Медицински факултет (47), Пољопривредни факултет (41), Правни факултет (50), Природно-математички факултет (60), Рударски факултет (10), Технолошки факултет (38), Факултет безбједносних наука (45), Факултет физичког васпитања и спорта (17), Факултет политичких наука (62), Филозофски факултет (105), Филолошки факултет (87) и Шумарски факултет (34), Пољопривредни и Природно-математички факултет, Комбиновани студијски програм очување и одржива употреба генетичких ресурса (10).

Број слободних мјеста – трећи циклус студија (докторске студије)

На трећем циклусу планиран је упис укупно 155 студената, од чега 127 на самофинансирању, као и 21 страни, те један ванредни студент.

Преглед броја слободних мјеста – трећи циклус:

Академија умјетности (4), Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет (7), Економски факултет (10), Електротехнички факултет (10), Медицински факултет (50), Пољопривредни факултет (10), Правни факултет (10), Природно-математички факултет (5), Факултет политичких наука (10), Филозофски факултет (10), Филолошки факултет (16), Шумарски факултет (6), Архитектонско-грађевинско-геодетски, Електротехнички, Машински и Технолошки факултет заједнички студијски програм Обновљиви извори енергије и еколошко инжењерство (7).


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.