Ženski fudbalski klub Emina iz Mostara postoji tek sedam godina a već pet godina su u društvu najboljih. Klub su odlučili nazvati po poznatoj Mostarki Emini. Ovaj klub dokaz je da djevojke i djevojčice mogu sve pa tako i parirati u društvu najboljih u sportu za koji je uvriježeno mišljenje da je “muški sport“.

Direktor ŽFK ”Emina” je Zijo Tojaga koji se prisjeća kako je u trenutku osnivanja kluba jasan cilj bio da budu u premier ligi. ŽFK Emina je zapravo sastavljen od članica dva kluba.

“Mi kad smo klub osnivali imali smo jasan cilj – da budemo u premier ligi, a da bismo to ostvarili nismo mogli napraviti ekipu djevojaka iz Mostara nego smo doveli iz drugih gradova pa smo od dva kluba osnovali ekipu. Te  iste godine kad smo formirali klub Nogometni savez je napravio još jednu ligu ženskog nogometa tako da nam da  je trebalo 2 god da postignemo cilj i već pet godina smo članice Premier lige.”

Tojaga kaže da je na početku bilo vrlo izazovno raditi ali sada je sve lakše jer su svi navikli na profesionalan odnos prema klubu i svim obavezama.

“Puno teže je raditi sa ženama. Od početka radimo profesionalne treninge i utakmice na najvišem nivou. Trebalo je vremena da cure se naviknu na to, ali sad stvarno rade naporno, nemam riječi ni zamjerku ni na šta, kao ni na odnos prema klubu. Na njih smo jako ponosni. Otkako smo osnovali klub puno je djevojaka prošlo u ovih sedam godina i nadam se da će biti i ubuduće.”

Kao i za većinu stvari u Bosni i Hercegovini, tako i za Premier žensku ligu problem je finansiranje. Tojaga ističe da se klub uglavnom finansira iz privatnih sredstava.

“Premier ženska liga, vjerujte, jedna je čista improvizacija. Vrlo malo se ulaže u ženski nogomet. Jednostavno, klubovi su na velikim mukama što se tiče finansija jer ništa ne možete bez novca – i putovanja i smještaj za djevojke i plate. Smatram da Nogometni savez puno više mora da uloži ženski nogomet da bi bio na nivou i radi reprezentacije. Imamo mi puno igračica vani ali ipak da dignemo rejting. Ne znam kako će to u budućnosti izgledati. Naš klub finansira se, iskreno, 80 posto iz naših privatnih sredstava. Mi imamo u sezoni od Nogometnog saveza kada svi dobijaju malo, grad vrlo malo daje jer nismo na budžetu. Pomaže nam Sportski savez grada Mostara i neke prijateljske firme, ali nedovoljno. Puno ulažemo i čekamo vrijeme da se spojimo sa FK Velež i da će nam biti lakše.”

ŽFK Emina želimo mnogo sreće i uspjeha u nastavku karijere. Također nadamo se da će BIH izdvajati jednaka sredstva i dovesti i ženski fudbal na mjesto koje mu pripada.