Zenica je postala bogatija za još jednu platformu koja se tiče kulture. Riječ je o novom web portalu pod nazivom ZDKultura, koji su osnovali profesori i saradnici Odsjeka za kulturalne studije Univerziteta u Zenici.

Program Odsjeka za kulturalne studije prvi put je realizovan 2012./13. akademske godine. Odsjek je sa studentima i saradnicima realizovao značajan broj projekata iz domene kulturne baštine, kulturnog turizma i kulturalnih politika. Novi projekat ovog Odsjeka je portal ZDKultura, a prema riječima profesora i šefa odsjeka Esada Delibašića osnovna ideja na kojoj počiva portal je afirmacija kulturno-umjetničke djelatnosti na području BiH.

„Osnovni ciljevi ovog portala su razvoj kulturnih potreba i navika građana, odnosno unapređenje kulturne saradnje, kako između samih ustanova kulture, tako između vladinog i nevladinog sektora. Jedan od ciljeva portala je objavljivanje najava i prikaza kulturnih događaja na području kantona. Treba reći da je portal svojevrsna baza podataka, te se na njemu mogu naći popis nacionalnih spomenika kulture na području ZDK, evidencija najznačajnih kulturnih manifestacija i popis ustanova kulture.“

Posjetioci će na portalu pronaći i sve zakone iz oblasti kulture, kao što su zakoni o bibliotečkoj, muzejskoj, pozorišnoj djelatnosti, zakon o samostalnim umjetnostima i kulturnoj baštini. Bitno je istaći da portal želi afirmirati i rubne društvene identitete, kaže prof. Delibašić.

„Pod marginalnim identitetima se podrazumijevaju svi identiteti koji nisu većinski. Radi se o nacionalnim, vjerskim, političkim i ideološkim manjinama, odnosno o svim identitetima koji nisu oficijelno artikulirani, nego se bore za svoju artikulaciju u javnom prostoru“.

O rubnim društvenim identitetima će se progovarati kroz kritičke tekstove, ali i kroz audio-vizualne forme. Jedna od interesantnih tema kojom se bave Kulturalni studiji jesu upravo ovi identiteti, kaže profesor i šef katedre Damir Kukić.

„Od pitanja žena, rodne ravnopravnosti, LGBT identiteta i mnogih drugih identiteta. Mi to činimo kroz silabus, kroz predmete koji su utemeljeni na teorijskim postavkama i referentnoj literaturi. Isto tako imamo i promocije knjiga posvećene marginaliziranim grupama, okrugle stolove, prezentacije, tako da i u tom kontekstu predstavljamo jedan zanimljiv odsjek, u teorijskom, ali i praktičnom smislu.“

Odsjek za kulturalne studije je jedini u BiH, a cilj odsjeka je da promoviše kulturu i obrazuje stručnjake koji će biti kompetentni za pojedine kulturne sfere. Njegova atraktivnost ogleda se i u tome što se bavi popularnom kulturom.

„Tu imamo različite oblasti, od kulturne baštine, povijesti, kulturnog turizma, kulturnih industrija, gdje spadaju moda i film, znači različiti oblici popularne kulture. Zastupljeni su predmeti koji se tiču medija i komunikologije, tako da naši studenti svoju poslovnu ambiciju mogu vezati i za rad u nekom od medija. U suštini, to su studije koje su povezane sa teorijama, ali su istovremeno praktične, omogućavaju razvijanje kritičkog pristupa u raznim segmentima.“

Portal trenutno radi na promoviranju odsjeka, a pristigao je određen broj tekstova čiji su autori bivši i sadašnji studenti. Prema riječima naših sagovornika upis studenata na prvu godinu prvog ciklusa ovog studija bi se trebao održati sredinom ovog mjeseca.

Web link: https://zdkultura.ba/


Imran Maglajlić
Imran Maglajlić je diplomirani kulturolog, koji trenutno živi i radi u Banja Luci. Tokom studiranja počeo se baviti novinarstvom, te je radio na community radiju, pisao za lokalni sedmični list i alternativne časopise. Od 2019. godine dio je tima Omladinskog programa BHRT-a. Najčešće donosi priloge iz svijeta kulture i umjetnosti, a često objavljuje kritičke osvrte na književna, pozorišna, muzička i filmska djela. Moderirao je književne i poetske večeri, te surađivao sa institucijama kulture, kroz različite projekte.