Upoznajbih.ba je interaktivna online mapa na kojoj su radili mladi ljudi iz svih krajeva BiH sakupljajući i otkrivajući blaga širom zemlje. “I dalje tragamo” je naziv projekta kroz koji se fokusiraju na kulturne i istorijske znamenitosti koje imamo sa bogatom kulturom i tradicijom.  Nakon što su obišli 12 gradova u okviru omladinskih razmjena na kojima su se mladi upoznali, družili, ali i naučili mnogo toga razvili su i kreativnu metodologiju rada.

Govori Aleksa Matić, projektni koordinator

“Sada svaki čovjek posjetilac mape može da klikne na jedan od gradova, npr. Banjaluka lokacija Kastel, vidjeće tekst o Kastelu, fotografije o Kastelu i snimak nekoga recimo iz Sarajeva ko je došao da priča o istorijatu Kastela. Ovo je interesantan projekat za mlade, imali su priliku da putuju, da budu gosti u određenim gradovima i da kao gosti snimaju promotivni materijal za određene istorijske lokacije. Sada pripremamo završni događaj gdje hoćemo da obuhvatimo jednu cjelinu. 12 gradova, 120 lokacija, preko 25 000 indirektnih korisnika koji su vidjeli našu mapu.”

,,Scavenger hunt” je jedinstvena grupa aktivnosti i interaktivni način otkrivanja i upoznavanja novih mjesta. Aktivnost obuhvata potragu za istorijskim znamenitostima, fascinantne istorijske činjenica, legende i priče. Pored toga, ovakvo iskustvo mladima koji su učestvovali u lovu na znamenitosti pružilo je priliku da razviju sposobnost orijentacije u prostoru, čitanje karata ili korištenje GPS-a, planiranje vremena, organizaciju rada u timu i na kraju vještine prezentacije. Poslušajmo iskustva učesnika ovog projekta:  

“Ja sam imao priliku da budem u toj prvoj grupi koja je prošla Scavenger hunt, išli smo u Sarajevo. U drugom ciklusu išao sam kao mentor da pomognem novima i da ih uputim u to kako smo mi to radili. Sve u svemu jako interesantan projekat.”

“Ja sam bila i u prvom i u drugom projektu. Prezadovoljna sam. Prošle godine naši zadaci su bili da naučimo nešto o određenom gradu, u našem slučaju to je bio Travnik koji smo posjetili, snimimo istoriju grada.”

“Ova online platforma koja će se napraviti je jedna velika pomoć drugima koji žele da posjete neke gradove a ne znaju šta se dešava u njima i mislim da bi ovaj projekat mogao daleko dogurati.”


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.