Tuzla je bila domaćin trodnevnih radionica koje su dio projekta pod nazivom „Jačanje vještina zapošljavanja učenika srednjih škola u ugostiteljstvu i turizmu za veći razvoj turizma“. Učesnici projekta bili su učenici srednje Turističko-ugostiteljske škole Tuzla sa usmjerenjem kuhar. Projekat pod nazivom „Jačanje vještina zapošljavanja učenika sredjih škola u ugostiteljstvu i turizmu za veći razvoj turizma“, realizuje se u okviru BOLD projekta koji je finansiran od Američke ambasade u BiH.

Svi imamo određenu ljubav prema hrani, ali samo oni hrabri odluče se cijeli svoj život posvetiti njenoj pripremi. Jedan od takvih je i Kenan Sakić, učenik Turističko ugostiteljske škole Tuzla, koji pohađa smjer kuhar. Kenan je bio i jedan od učesnika radionice „Jačanje vještina zapošljavanja učenika sredjih škola u ugostiteljstvu i turizmu za veći razvoj turizma“, te ističe kako mu praktična nastava mnogo znači.

“Jako je zanimljivo bilo, uglavnom smo radili bifteke, pripremali, gledali, pomagali. Mislim da je ovo jako veliko iskustvo za nas. Razni kuhari koji rade u ovom hotelu pomagali su nam ali i naši profesori koji su nas u isto vrijeme i motivirali za ovo. Puno je drugačije kada smo u školi i u našim objektima, opušteniji smo. Dok smo u objektima, nekim restoranima, na primjer ovdje, hvata nas neka trema, imamo neki strah jednostavno, ali ako mi to volimo i želimo možemo to pripremiti.”

Upravo ljubav prema hrani i zvanju kuhar okupila je mlade srednjoškolce oko ovog projekta. Međutim ništa od ovoga ne bi bilo moguđe bez podrške Američke ambasade u BiH, ističe Edina Čačković, projekt asistent na ovom projektu.

“Generalno, projekat je nastao kao ideja mladih lidera. Podržani smo i u potpunosti finansirani od strane Američke ambasade. Cilj pisanja ovog projekta i realizacija radionica je da mlade ljude, sada učenike Turističko-ugostiteljske škole motiviramo, da ih naučimo neka nova znanja, vještine, nešto što će moći doprinijeti u razvoju cjelokupne zajednice ali i da se kod njih stvori motivacija i ljubav, da nastave u ovom zvanju koje su izabrali.”

Nakon završetka svih radionica, upriličen je promotivni događaj cjelokupnog projekta,naglašava Čačković.

“Cilj nam je da Američka ambasada prepozna mlade lidere i da nam omogući da i dalje realizujemo slične projekte i sa učenicima drugih škola. Tako je promotivni događaj u suštini i zamišljen, da učenici stečena znanja i iskustva kroz ove radionice koje imamo, pokažu, i onda će dobiti certificate za učešće u ovom događaju i nadam se da će ponijeti iskustva i novo znanje kroz radionice.”

A da su ponijeli znanje i vještine dokaz su i osmijesi na njihovim licima. Kako ističu učenici, bilo je ovo nezaboravno iskustvo i savršena praksa, ali i prilika da u budućnosti lakše pronađu svoj posao iz snova.