U BiH ne postoji tačan podatak o broju djece s dijagnozom nekog od stanja iz autističnog spektra. Zbog toga su ograničena i prava na tretman djece i odraslih o kojima brigu u većini slučajeva vode isključivo roditelji ili bliži srodnici. Dok se čeka da s radom počne Centar za autizam ”Meho Sadiković”, Udruženje roditelja djece i osoba poziva roditelje da se prijave i pomognu u formiranju registra, kao osnove za sva daljnja djelovanja.

Evidentno je da je broj djece s dijagnozom autizma veliki, no o tome ne postoje zvanični podaci. Objediniti dokumente i formirati registar djece i osoba s autizmom s područja TK, cilj je koji je pred sebe stavilo Udruženje roditelja djece i osoba s autizmom, kazala je Emina Altumbabić, direktorica JU Centar za autizam ”Meho Sadiković” Tuzla.

“To je vrlo značajno zato što na području BiH ne znamo o kojem broju djece i osoba se radi, tako da bismo na nivou TK imali tačne podatke, od uzrasta, starosne dobi do odraslih korisnika kojima će sve naše aktivnosti biti usmjerene.”

Jedan je to od ključnih koraka za kvalitetan početak rada Centra za autizam, jedinstvene ustanove ovog tipa u našoj zemlji. Adnan Kešetović jedan je od roditelja čije će dijete biti korisnik Centra. Upravo će registar omogućiti razvijanje Centra i orijentaciju uposlenih naspram onoga što pokažu podaci u registru.

“Ako se formira taj registar i vidi se da je zaista puno te djece, možda ćemo dobiti ambulantu, možda ćemo praviti program specijaliziran za tu djecu.”

Javni poziv za formiranje Registra djece i osoba s autizmom TK bio je otvoren do kraja augusta, a kako navode iz Udruženja, važno je da roditelji shvate potrebu formiranja registra, bez obzira na usluge Centra za autizam, jer registar ima za cilj omogućiti sva ona prava  ali i zdravstvene, obrazovne i socijalne usluge svoj djeci i odraslima s autizmom.