Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini održana je danas u Sarajevu pod sloganom “Ima izać’”. Prema zvaničnim procjenama u Povorci je učestvovalo oko dvije hiljade osoba.

Tačno u podne okupljeni su krenuli glavnom gradskom ulicom, od Vječne vatre prema Trgu Bosne i Hercegovine, gdje je upriličeno obraćanje organizatora i učesnika. Povorka je gradom prošla bez incidenata.

Članica organzacionog odbora Povorke ponosa Lejla Huremović zahvalila se prisutnima koji su podržali ovu manifestaciju čiji je cilj omogućiti da pripadnici LGBTIQ populacije u društvu prestanu biti nevidljivi. Ona je kazala kako je svjesna da ni nakon današnjeg skupa veliki broj njih neće moći reći svojima bližnjima ko su, ali im ova povorka daje snagu i nadu da se to može promijeniti.

Huremović je izjavila da se nad LGBTIQ osobama vrši nasilje, da ni u školi i na fakultetu ne smiju reći koga vole jer i neki profesori javno izražavaju mržnju.

Član organizacionog odbora Branko Ćulibrk rekao je da bi današnja Povorka ponosa trebalo da posluži kao primjer zaštite prava LGBTIQ osoba, te naglasio da se nada kako na tome neće ostati.

Ćulibrk je kazao da u Bosni i Hercegovini ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTIQ osoba.

“Još nemamo zakon o istopolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava LGBTIQ osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas”

kazao je Ćulibrk.

Učesnici Povorke žele podržati borbu za prava LGBTIQ zajednice u našoj zemlji. Oni dolaze kako iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, tako i iz regiona i svijeta.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopštili su da su preduzeli sve potrebne bezbjednosne mjere kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Skup je osiguravalo oko 1200 policajaca, u uniformi i civilu.

Kako je ranije najavljeno, Povorka je krenula tačno u 12 sati ispred Vječne vatre u Titovoj ulici do Trga Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru, gdje je u 14.00 sati završen cjelokupni program Povorke.

Okupljanje učesnika i učesnica počelo je u 11.00 sati. U obezbijeđeni prostor Povorke moglo se ući samo na jedan ulaz – iz Ulice Kulovića od 11.00 do 12.00 sati, gdje su svi učesnici i učesnice morali da prođu bezbjednosnu kontrolu.

Glavna sarajevska saobraćajnica, Titova ulica, od Vječne vatre do Marijin dvora jutros je bila blokirana i zaštitnim ogradama zatvorena sa saobraćaj.

Pred početak Povorke ponosa obavljen je kontradiverzioni pregled okolnih objekata i osoba koje su se nalazile u tom području, uključujući novinare, i njihovu opremu, torbe i ruksake.

Bh. Povorka ponosa predstavlja protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava gejeva, lezbejki, biseksualnih, transinterpolnih i queer osoba. Ona predstavlja borbu protiv nasilja i zahtijeva jednak pristup javnom prostoru, kao što ga imaju ostali građani i građanke.

Inicijativa za organizovanje prve Povorke ponosa u našoj zemlji dolazi od 15 aktivista i aktivistkinja iz Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Bijeljine, Prijedora i ostalih bh. gradova.

Održavanje Povorke podržali su, između ostalih, Ambasada Sjedinjenih Država, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured visokog predstavnika (OHR), koji je naveo kako na Povorku ponosa u Sarajevu gleda kao na primjer slobode izražavanja i mirnog okupljanja, što su osnovna prava zagarantirana Ustavom Bosne i Hercegovine.

Prije početka Povorke ponosa, održan je još jedan kontraskup kao vid iskazivanja protivljenja promovisanju LGBTIQ ideja. Kontramiting je organizovalo Udruženje “Inicijativa Iskorak” od 10.00 do 11.30 sati na lokalitetu parka Ciglane, od Ulice Alipašina do Ulice Sutjeska.

Dan uoči najavljene bh. Povorke ponosa, u Sarajevu je jučer održana mirna šetnja pod nazivom “Dan tradicionalne porodice” u organizaciji Udruženja građana “Svjetlo”. Nekoliko stotina učesnika manifestacije prošlo je centrom grada i tako ukazalo na značaj, kako su naveli, njegovanja tradicionalnih vrijednosti.

Izvor: bhrt.ba