Četrnaesti Festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola održan je u Tuzli. Okupio je 59 škola iz cijele države i omogućio takmičenje 539 učenika u 24 stručna zvanja i 23 zanimanja. Organizator Festivala je bilo Udruženje nastavnika i saradnika srednjih tehničkih i stručnih škola FBiH, Savez udruženja tehničke kulture u BIH, a domaćini je bilo osam srednjih škola iz Tuzle.

Festivali rada najveća su smotra učenika srednjih škola u BiH. Ove godine učestvovalo je 539 učenika iz cijele države, te 448 njihovih mentora i direktora škola. Festival rada od velike je važnosti za srednjoškolce tehničkih usmjerenja da se podrže u razvoju i dodatno motiviraju, kaže Hasan Brkić, predsjednik Udruženja nastavnika i saradnika srednjih stručnih škola.

“Ciljevi festivala su prvenstveno druženje, upoznavanje prijatelja iz drugih škola, kao i razvijanje inovativnih sposobnosti učenika.”

Učenici su se takmičili u četiri kategorije stručna zvanja i zanimanja, učenički radovi, amaterski film i digitalna fotografija. Jedna od učesnica bila je i Ajla Mujkanović iz mješovite srednje škole Teočak.

“Predstavili smo se elektronskim karticama. Ovo znači nama mnogo. Ovako možemo da pokažemo naše znanje, što također mnogo znači i za našu školu.”

Suorganizator 14. Festivala bio je Univerzitet u Tuzli, što je prilika i za njihovu prezentaciju, ističe Nihada Delibegović Džanić, dekanesa Filozofskog fakulteta u Tuzli.

“Cijenimo da je ovo dobra prilika da predstavimo fakultet i širinu kompetencija koje nudimo studentima, te koja su potencijalna zanimanja kojima se mogu baviti naši budući studenti”.

Tradicionalno takmičenje srednjih tehničkih i stručnih škola održava se 14. put u našoj zemlji. Na festivalu rada predstavile su se škole iz 34 grada iz cijele BiH, a na kraju takmičenja najboljima su dodijeljene nagrade i priznanja.