Prema analizi koju je proveo Institut za razvoj mladih KULT 44,7% mladih u FBiH nije zaposleno u struci, dok ih dvije trećine smatra da nemaju puno uticaja na donošenje odluka koje ih se tiču na lokalnom nivou. Takođe, zabrinjava i podatak da ih više od trećine budućnost vidi pesimistično, a skoro jedna četvrtina mladih u FBiH je koristila usluge psihologa. Skoro polovina mladih djevojaka u FBiH nikada nije uradilo ginekološki pregled.

Ovo su samo neki od brojnih pokazatelja položaja mladih u FBiH zbog čega je za danas (24. maja) zakazana tematska sjednica Komisije za pitanje mladih Predstavničkog doma Parlamenta FBiH pod naslovom „Do boljih prilika za mlade u Federaciji BiH“. Visoka stopa nezaposlenosti mladih u FBiH, preduzetništvo i mobilnost mladih na tržištu, vladini programi za zapošljavanje, zdravstvena i  socijalna zaštita, stambeno zbrinjavanje te aktivizam mladih i omladinsko organizovanje, ključne su teme o kojima će se diskutovati.

Uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, Westminster Fondacije za demokratiju i Vijeća mladih Federacije BiH, sjednica je organizovana s ciljem da se njeni zaključci stave na dnevni red Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i dovedu do usvajanja zakona koji bi poboljšali status mladih. Prisustvovaće joj predstavnici federalnog i kantonalnog nivoa vlasti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Na sjednici će biti predstavljena Analiza istraživanja o položaju i potrebama mladih u FBiH koju je uradio Institut, te Analiza troškova emigracije mladih iz BiH koju je realizirao WFD. Analizu provedbe Zakona o mladima FBiH predstaviće Vijeće mladih FBiH, a potom će uslijediti diskusija o zdravstvenim i socijalnim brigama, radu i zapošljavanju mladih.

Mladi često, usljed nemogućnosti zaposlenja, odlučuju napustiti državu. Negativan trend iseljavanja u budućnosti može donijeti niz socioekonomskih problema od kojih su neki već danas primjetni, poput pritisaka na penzione fondove, zdravstvene službe i službe socijalne zaštite.

Organizatori očekuju spremnost donosilaca odluka da se strateški i aktivno uključe u rješavanje navedenih problema kako bi ne samo zadržali mlade u BiH nego im i omogućili pozitivno okruženje za kvalitetan život.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.