Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar održala je takmičenja u sklopu programa „Šta je demokratija za mlade – Electionville“ koji se u okviru Projekta Mostar – Prostori koji pokreću, finansiranog sredstvima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, održalo sali Gradske vijećnice Mostar. Tokom višemjesečnog procesa obrazovanja mladih o demokratskim procesima, LDA Mostar uključila je 91 učenika i 25 profesora-mentora iz 17 škola sa područja Mostara. U finalu takmičenja susrele su se se četiri škole: Srednja elektrotehnička škola ”Salih Salko Ćurić”, Srednja građevinska škola, Srednja medicinska škola ”Sestara milosrdnica” i Srednja turističko-ugostiteljska škola.

Electionville je izmišljeni grad u obliku obrazovne igre, u kojoj sudionici preuzimaju izazovne uloge članova gradskog vijeća. Tokom igre učesnici formiraju izmišljene političke stranke, biraju prioritetne političke oblasti i pokušavaju da se suoče sa raznim izazovima donoseći odluke, pregovarajući o korištenju i raspodjeli resursa kako bi postigli konsenzus. O takmičenju je za OP govorila portparolka LDA Selma Žuljević.

Program „Šta je demokratija za mlade Election Ville“ omogućava mladima Mostara da u izmišljenom gradu preuzmu uloge članova gradskog vijeća i razmišljaju o demokratskim procesima. Tijekom igre učenici formiraju izmišljene političke stranke i pokušavaju da se suoče s raznim izazovima donoseći odluke razgovarajući o korištenju i raspodjeli resursa kako bi postigli konsenzus. Igra potiče mlade da pojedinačno i u grupama, razmišljaju o procesu donošenja odluka i temeljnim potrebama jedne lokalne zajednice. Stranka koja uspije izdvojiti najviše sredstava za svoje prioritetne političke oblasti pobjeđuje. Učesnici se također boduju prema uspješnosti upravljanja fiktivnim gradom u njegovoj cjelini.

LDA Mostar uključila je 91 učenika i 25 profesora-mentora iz 17 škola sa područja Mostara kroz projekat Mostar – prostori koji pokreću. U proteklih nekoliko mjeseci mladi su pokazali da su željni ovakvih projekata koji im omogućuju da izraze svoje mišljenje.

Važno je naglasiti da je ova igra osmišljena kao stolna igra od Favela a prilagođena je od strane švedskog instituta i ima za cilj napraviti osjećaj odgovornosti mladih koji će ubuduće biti zaduženi za održavanje demokratije u gradu Mostaru, konkretno u školskoj 2023/2024. U proteklih nekoliko mjeseci mladi su pokazali da su željni da izraze svoje mišjenje i da su im prijeko prijeko potrebni projekti gdje će imati mogućnosti da iskažu svoje mišljenje. Kroz ovaj program smo zainteresovali mlade da se uključe i da vide koje su ključne potrebe za funkcije jednog grada i omogućili da učestvuju u programu.

Takmičenje i projekat su bili izvrsna prilika za mlade da nešto nauče ali i dobro se zabave i upoznaju nove prijatelje. Pobjednici su nagrađeni studijskim putovanjem a pored toga bilo je još dosta nagrada.

Electionville nije bila prilika samo za mlade da nešto nauče, nego sa se i druže i zabave i upoznaju ljude koje ne bi imali priliku kroz formalno obrazovanje. Srednja građevinska škola je prvoplasirana, Medicinska škola Sestara milosrdnica je drugoplasirana. Pobjednici su osvojili studijsko putovanje u Novi Sad koje će se realizirati krajem marta. Pored finalista nagrađeni su i učenici koji su se iskazali u inovativnim pristupima, te najbolja stranka, vijećnica. Također smo okupili i dream team, pa je bila nagrada za fer play. Važno je naglasiti da je ovaj program prvo počela implementirati LDA i to u 3 grada.

Kroz ovaj događaj LDA Mostar doprinosi Projektu „Mostar – Prostori koji pokreću.“ Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta.