Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra, kako bi se ukazalo na to koliko je za razvoj društva bitan rad učitelja i nastavnika.

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za učitelje i nastavnike kako bi se osiguralo da će oni i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. 

Prilika je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov uticaj na razvoj društva u cjelini, kako bi se naglasila važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosici.

Svjetski dan učitelja obilježava se u više od stotinu zemalja svijeta. Ovaj dan proglasio je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Briselu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njezine 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.