U toku su posljednje pripreme za dvodnevni festival rok muzike “Bihać urliče 2019”, koji će biti održan predstojećeg vikenda u gradu na Uni. Na festivalu urbane muzike nastupiće brojni domaći i regionalni bendovi.

Udruženje Art-Lab u saradnji sa Turističkom zajednicom Grada Bihaća predstojećeg vikenda organizuje festival “Bihać Urliče 2019”. Riječ je o dvodnevnom festivalu rock muzike koji će biti održan na bihaćkom igralištu “Vojno” 23. i 24. avgusta 2019. godine.

“Bihać je spreman da ‘urliče’ kao nekad i da putem muzike promoviše izgubljene vrijednosti, da bude jedna vrsta aktivnog otpora sistemskoj devalvaciji kulture. Ova stara/nova priča, koja je počela još krajem devedesetih godina nastavlja se danas kada nam treba razlog da vjerujemo u Bihać kao središte kulture. Bihać je uprkos šundu koji nas okružuje sa svih strana, uspio da očuva alternativnu rock ‘n’ roll scenu, uz koju su rasle brojne generacije, a upravo ovaj festival to potvrđuje.” kažu organizatori.

Nakon održanih festivala “Bihać urliče”, 1996. i 1998. godine, nove generacije koje pamte žar nekadašnjih vremena smatrali su da je vrijeme da ovaj festival doživi svojevrsnu rehabilitaciju i postane jedan od brendova grada koji neće dopustiti da muzička kultura uz koju su nekada odrastali nestane.

Prve festivalske večeri posjetiocima će dobrodošlicu poželiti čuvari vinyl zvuka, Eduard Edo Živni i Hari Džeger, a nakon toga i bendovi Start, Emberdown, Luddit, Retro, Grefran, Korea i The Babe Barbarella.

Grefan
The Babe Barbarella

Druge noći za zagrijavanje je zadužena ista ekipa sa gramofonskim pločama, a za svirku respektabilni Tight Grips iz Karlovca i kultni Kojoti. U okviru festivalskog programa biće prikazan i dokumentarni film “Rock’n’War” autora Damira Pirića, koji će se tom prilikom obratiti publici, a festival će pratiti i brojni drugi umjetnički sadržaji. Cijena ulaznice je 2 KM.

Thight Grips
Kojoti

Pozivamo vas da 23. i 24.8.2019. dođete na igralište “Vojno” kako bi zajedno stvarali nove uspomene.