Studenti koje okuplja Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu okupili su se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi protestovali protiv nacrta Zakona o visokom obrazovanju tražeći njegovo povlačenje, a istovremeno i ostavku resorne kantonalne ministarke Aleksandre Nikolić.

Predstavnici SPUS-a smatraju da je usvojeni nacrt zakona isključivo u svrhu punjenja kantonalnog budžeta te da će se Univerzitet u Sarajevu (UNSA) dovesti, kako su naveli, u nivo sa privatnim fakultetima. Stava su da se ovim nacrtom zakona ne tretira korupcija.

Podsjetimo, Skupština KS je na sjednici održanoj 10. maja prihvatila Nacrt zakona o visokom obrazovanju, nakon čega će, kako je rečeno, uslijediti ravne rasprave. Kantonalna ministarka za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić je kao ključne odrednice nacrta ovog zakona istakla objedinjavanje visokog obrazovanja, inovacija i preduzetništva, kao i snažnije otvaranje visokog obrazovanja prema društvu i globalnim procesima, digitalizaciju te novi pristup nauci.

Na poziv studenata, premijer KS Edin Forto i ministarka Nikolić su napustili sjednicu Skupštine KS i izašli pred studente.

“Ne mogu reći da mi je krivo što ste se okupili u ovolikom broju. To pokazuje vašu nazainteresovanost. Međutim, moram naglasiti da vi trebate izaći sa konkretnim zahtjevima. Potrebno je da kažete sa čime se tačno ne slažete u ovom zakonu, a zakon nećemo povući”, poručio je Forto.

Studentima se obratila i ministarka Nikolić koja je najavila da će biti organizovane javne rasprave na kojoj će sa studentima diskutovati o Zakonu.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.