Autor knjige „Novi pogled na učenje“ Marija Vlahović, odlučila je pomoći mladima, prije svega studentima u svakodnevnim problemima koji ih dočekaju tokom učenja. Naime, pored knjige koju je izdala pokrenula je i i svoj kanal nazvan „Školska misao“ u kojem priča o motivaciji za učenje, metodama te organizaciji.

Kako kaže za Omladinski program, naša sagovornica Marija Vlahović je za uvidjela da se mladi sve više muče pri savladavanju gradiva i informacija koje dolaze do njih, te da im je jako teško da nađu motivaciju za učenje i da umanje stres pri učenju, pa je odlučila pokrenuti svoj kanal kao univerzalnu pomoć koju osim mladih mogu koristiti i djeca, kao i stariji ljudi koji imaju slične probleme.

„Na ideju na kreiranje ovakvog sadržaja došla sam prije četiri godine, kada sam bila mlada učiteljica u školi u kojoj i danas radim. Nekako sam osjetila da mogu ponuditi više, da bih mogla proširiti glas o zdravom učenju, o metodama učenja i organizacije, širom prvo Hrvatske pa onda i regije. Nisam znala hoće li iko htjeti slušati o učenju, ali sam u sebi osjetila da moram dati to što imam u sebi.“

Ono što je takođe motivisalo jeste to što je uvidjela grešku koja se pravi od malih nogu, to jeste zahtijevanje učenja a pri tome niko nikada nije pokazao kako ustvari treba da izgleda učenje i koji su to načini koji bi bili poželjni da se koriste, pa je zbog svega toga predstavila svoje metode učenja.

„Nisam znala da li će biti zainteresiranih za ovakve teme, ja sam samo osjetila da je to nešto što je potrebno i nešto čega nema zato što je sustav takav da te tjera da moraš učiti a nitko ti nikada ne pokaže kako, ili barem kako lakše učiti, tako da se u vrlo kratkom periodu skupila jako velika zajednica, za moj pojam jako velika, koja se poštuje i podržava, koja upija znanje, želi znati kako učiti lakše.“

Za knjigu „Novi pogled na učenje“ kako ističe Vlahović bilo je potrebno da izdvoji tri godine pisanja. Poslije izdavanja uspješno je prodala prvo izdanje štampanih knjiga, a sada već sprema i drugo izdanje zbog velike potražnje.

„Knjiga nosi podnaslov ’Metode učenja, organizacija i motivacija’ i to su teme koje su najzastupljenije u knjizi, kojima sam posvetila najviše stranica. To su alati, tehnike, savjeti za lakše i efikasnije učenje. Ima 38 metoda učenja, neke sam ja kreirala a neke sam preuzela, odnosno bila sam inspirirana nekakvim metodama koje sam prilagodila učenicima i studentima, sve to je potkrijepljeno i primjerima i slikama.“

Inovacija koju će koristiti u narednom periodu jesu i kartice motivacije, na kojima će svako za sebe naći ono što mu je potrebno da ima veće samopouzdanje, pa samim tim i da se oslobodi treme koja je glava prepreka pri izražavanju svojih misli i znanja.

„Moje prve motivacijske kartice za učenike i studente, 55 kartica na kojima će biti motivacijske afirmacije, rečenice koje podižu vjeru u sebe, za koje želim da budu suputnik svakom učeniku i studentu, prije spremanja ispita, pisanja ispita, javnog nastupa ili izlaganja bilo čega sa čim se suočava.“

Dalji planovi Marije Vlahović su objavljivanje još jedne knjige kao i organizovanje raznih radionica i razgovora jedan na jedan, a sve to u cilju da se pomogne mladima da budu što uspješniji, da rade na sebi i usavršavanju sebe jer će jedino tako doći do najbolje verzije sebe.