Bijeljinski Crveni krst započeo je kampanju za akciju “Poentiraj” koja će podrazumijevati opremanje svih školskih terena na teritoriji Bijeljine. S obzirom da su tereni u lošem stanju Gradska organizacija Crvenog krsta odlučila je da mladima uz podršku škola, privrednika i grada, omogući mladima uređeniji prostor za sportske aktivnosti.

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljian Aleksandar Savić govorio je za Omladinski program BHR1 o akciji koju pripremaju za učenike osnovnih i srednjih škola. Naime, došli su na ideju da daju sve od sebe kako bi učenicima omogućili da časove fizičke kulture, ali i vannastavne fizičke aktivnosti obavljaju na uređenim terenima, gdje će na osiguranim terenima moći da se bave omiljenim sportom.

“Naime, radi se o akciji, odnosno prikupljanju donatorskih sredstava za osposobljavanje svih školskih igrališta u Gradu Bijeljina. U nekim našim aktivnostima koje smo provodili u školama primijetili smo da su igrališta u veoma lošem stanju u rekreativnom smislu –  koševi, konstrukcije, golovi… Tako da smo došli na ideju da napravimo jednu akciju koja će trajati odnosno počela je 1. marta i traje do 25. maja kada se obilježava Svjetski dan sporta. Tako da ćemo na simboličan datum završiti tu akciju i tada ćemo opremiti prvo školsko dvorište u nizu i napraviti turnir odakle ćemo krenuti dalje u osposobljavanje i u drugim školama.

Koliko će uspjeti da skupimo sredstava i koliko ćemo škola uspjeti da obezbijedimo, odnosno osposobimo sve zavisi od kampanje, odnosno akcije prikupljanja sredstava. Ono što smo uradili u nekom prethodnom periodu su usmeni razgovori sa određenim privrednicima, potencijalnim donatorima za koje znamo da imaju društvenu odgovornost i koji su i do sada učestvovali u našim akcijama i pomagali u raznim vidovima – finansijskom, logističkom… Tako da, imamo veoma fine najave da će se odazvati toj akciji, jer je smatraju dobrom i pozitivnom, tako da očekujemo veliki odziv.

Mislim da se radi o 16 terena u opštini Bijeljina. S obzirom na to da su košarkaški tereni u najlošijem stanju, dakle košarkaške table i konstrukcije, dok su golovi i ostali tereni u malo boljem stanju, prioriteti su nam košarkaška igrališta. U svakoj ćemo školi, ukoliko skupimo sredstva, srediti konstrukciju, što znači da ćemo uraditi premaz zaštitnim bojama, uradićemo table koje će biti od pleksiglasa, tako da neće biti truljenja kao dosad. Koševi, odnosno obruč koša će biti zglobni – profesionalni, gdje će mrežica biti sa sajlom unutar obruča, tako da neće biti lako da se skine ako neko ima zle namjere da je odnese.

Što se tiče partnerstva sa lokalnom zajednicom, prezentovali smo ideju u Gradskoj upravi, Odsjeku za lokalni i ekonomski razvoj i evropske integracije i oni su izrazili želju za saradnju u skladu sa strateškim opredjeljenjem do 2030. Godine da Bijeljina postane Grad budućnosti. Već su radili na par projekata, odnosno ozelenjavanju grada pod sloganom “Ozelenimo Bijeljinu”. Onaj dio koji će oni da rade će biti što se tiče ozelenjavanja ili nekog mobilijara u smislu – klupice, kante za otpatke.

Što se tiče transparentnosti, svi donatori će putem mejla dobijati sve ponude koje prikupimo, uvijek ćemo se truditi da tu budu minimum tri ponude za bilo šta što kupujemo ilia ko se vrši neka usluga, tako da će biti obaviješteni o svemu, gdje sredstva idu. Za ovo je otvoren poseban namjenski račun koji će biti poseban za ovu akciju.

Što se tiče finansiranja, mi smo humanitarna nevladina organizacija i nismo u mogućnosti iz svojih sredstava da uradimo ovu akciju, tako da će ona 100% biti iz donatorskih sredstava.”

Crveni krst je dobio podršku kako direktora škola, tako i roditelja, ali i učenika u svojoj namjeri da im na ovaj način školovanje učine ljepšim i sigurnijim.


Danka Zakić

Završila prvi i drugi stepen Ekonomskog fakulteta u rodnoj Bijeljini, a sticajem okolnosti kao master ekonomije počela da radi kao novinar i, sa skoro 30 godina, shvatila da je to nešto u čemu se pronalazi – rad na terenu i sa ljudima, a ne osam sati druženja sa ciframa. Bivši odbojkaš, ljubitelj pisane riječi i izražavanja unutrašnjih osjećaja i misli kroz pisanje, a istovremeno zaljubljenik u muziku i fotografiju. Obzirom na ljubav prema novinarskom poslu i fotografiji, rad bez radnog vremena je nešto što ne može da padne teško, jer je potrebno u svakom momentu pronaći nešto što drži pažnju i pruža relaksaciju i zadovoljstvo u poslu.