Na Bjelašnici se održava 6. Javorwood, festival koji mladima omogućuje da prezentuju svoje vještine i talente, unapređujući kontakte i iskustva, i sve to na jednom od najljepših mogućih mjesta – planini. Zbog pandemije, festival je ove godine u drugačijem obliku, ali organizatori nisu htjeli odustati od ideje koju i ove godine podržavaju umjetnici i muzičari. Sa Martinom-Sairom Keškić, direktoricom Javorwood festivala, razgovarao je naš Fuad Vojniković.

Priroda, kultura i mladi. Savršena kombinacija pretočena u festival koji je produkt i ideja proizašla iz porodice Keškić. Korak po korak, festival postaje sve veći i prepoznatljiviji u regionu ali i svijetu. Obogaćen je mnogim atrakcijama: kamenim amfiteatrom, zip lineom, ali i dobrom gastronomskom ponudom za sve posjetitelje. Koronavirus poremetio je i odgodio svjetske festivale, ali ne i Javorwood, koji će se ipak moći održati. Prirodna ljepota olimpijske ljepotice Bjelašnice i dizanje svijesti o umjetnosti kod mladih, pokretač su stvaranja i razvijanja festivala kako kaže Martina Saira-Keškić, direktorica Javorwood festivala.

„Centralni dan festivala ove godine je 25. juli, za koji smo pripremili bogat program. Ove godine svi mi u festivalskoj djelatnosti, kulturi i event menadžmentu smo se suočili sa velikim izazovima, ali mi u Javorwoodu smo odlučili da organiziramo festival jer nam to lokacija Javorovog Dola dozvoljava, kao planinski otvoreni prostor i jer smatramo da kultura i umjetnost moraju biti dio našeg života i u ovakvim okolnostima, a da mladi umjetnici trebaju nastaviti stvarati. Specifičnost našeg festivala je što se dešava na planini i to je dio naše namjere da povežemo umjetnost i planinu. Ove godine, uz sva ograničenja vezana za putovanja, naša Bjelašnica je idealna turistička destinacija, a sadržaji koje ćemo mi pripremiti će sigurno učiniti posjetu Bjelašnici nezaboravnom.“

Na festivalu će biti prikazana i predstava, u zanimljivom kamenom amfiteatru. Tu su i mnogobrojne radionice i stvaranja umjetničkih djela, koje će se održavati svih pet dana u interakciji sa posjetiteljima.

Niz je radionica otvorenih za sve generacije koje će biti održane tokom subote, 25. jula. Očekuju vas radionice crtanja po voću, iscrtavanje knom, literarne radionice, meditacije i druge kreativne aktivnosti, cijelog dana od 12-17 sati. Scenski program je ove godine izuzetno zanimljiv, a njega će publika moći pogledati u Amfiteatru od 18-20 sati. Poznati bosanskohercegovački glumac Rijad Gvozden izvešće svoju hit komediju “Bosanac na odmoru” i sigurno nasmijati publiku ovogodišnjeg festivala, a zatim slijede plesni performans Toxic u izvedbi dvojca Harun & Hana, muzički nastup Emi Trnke, kao i nastup DJ dvojca Keon & Katze .

JAVORWOOD 2019 AfterMovie

Thank you all for your support. Presenting Javorwood 2019 AfterMovie by Marko Jovancic and his team.Location: Javorov Do.

Gepostet von Javorwood Festival am Donnerstag, 10. Oktober 2019
Javorwood 2019 Aftermovie

Muzički program ovogodišnjeg festivala donosi sjajna regionalna imena, a predviđena su 3 stagea, upravo zbog poštivanja distance među ljudima. Na taj način će posjetitelji moći uživati u dobroj raznovrsnoj muzici, nalazili se oni pored samih bina ili udaljeni više stotina metara od njih. Najavljena su i neka zvučna imena.

„Na glavnom stageu Amfiteatra, od 20 sati do 3 ujutro nastupaće DJ-evi i hip-hop umjetnici. Zaista smo sretni da možemo najaviti Z++, prošlogodišnju regionalnu hip-hop/trap senzaciju iz Osijeka. Z++ je sjajan mladi umjetnik koji je jednostavno pokorio YouTube svojom originalnošću u zadnjih godinu dana. Tu su i Stoposto & Black Beriz, sjajni mladi hip-hop dvojac iz Sarajeva koji je osvježio domaću muzičku scenu pjesmom ‘Palmica’ prošlog ljeta i od tada realizirao niz muzičkih projekata. Pored njih na glavnom stageu nastupaju: Cheeka & BaloO, Da2Ed, a program zatvara Klabika svojim setom, što je slučaj i sa druga dva stagea. Na Javor Lounge-u posjetitelji će u periodu od 12 do 18 sati imati priliku slušati Antaresa, Marinu Mimozu i Enu Smajić, dok će na Wood Terrace-u nastupiti Sahfi, Rog i Aschare Intersection.“

Put do Javorovog Dola nije lijep. U jednom dijelu puta vidite uništavanje bosanskohercegovačke ljepotice i svjedoci ste genocida nad prirodom, koji se vrši građenjem hotela i apartmana. Međutim, nakon tog, mračnog dijela, kilometar i pol dijeli Vas od gotovo netaknute i očuvane prirode na kojoj će biti smješten Javorwood festival. Ako postoji svjetlo na kraju tunela, to je Javorwood za Bjelašnicu, čija direktorica i organizatori garantuju da nikada neće uništiti prirodu gradeći neke glomazne, neprirodne objekte.


Fuad Vojniković
Fuad Vojniković dio je BHRT-a još od 2016. godine, prvo kao član Dječijeg programa BHR1 a ekipi Omladinskog programa priključio se početkom 2020. godine. Iako ima bogato iskustvo, najmlađi je član ekipe. Pored rada u novinarstvu, Fuad studira medicinu. Najdraže teme su mu promovisanje mladih uspješnih i potencijalno uspješnih ljudi iz oblasti nauke, kulture, sporta, aktivizima i umjetnosti.