U toku je projekat Pollution Revolution koji realizuje zenički Radiyo Active. Naša ekipa je prisustvovala događajima koji se realizuju u sklopu projekta Pollution Revolution, te smo razgovarali sa članovima Radiya Active o tome do koje tačke realizacije je projekat stigao i šta nas očekuje sljedeći mjesec.

Pollution Revolution je projekat koji se realizuje već nekoliko mjeseci. Bio je stopiran zbog pandemije izazvane korona virusom, međutim dešavanja su naknadno realizovana. Primarni cilj projekta je realizacija 11 medijskih sadržaja na mjesečnom nivou, a teme su bliske mlađoj starosnoj dobi. Neka dešavanja su imala baštinski karakter, odnosno imala su za cilj približiti mladim ljudima zeničku kulturnu i historijsku baštinu, kaže Adna Kepeš, PR Radija Active.

“Realizovali smo događaj ‘Tour de Zenica’, odnosno turu biciklima, koja je nekako spojila tu kulturno-historijsku baštinu sa vožnjom biciklima. Nakon situacije sa korona virusom, organizovali smo Post-čimburijadu, budući da ove godine nismo mogli organizoavti tradicionalnu čimburijadu, mladi su odlučili da pokrenu tu inicijativu. Nastavili smo i sa nekim drugim eventima. Tu imamo različite panel diskusije, na primjer o uključenosti romske zajednice u bh. društvo.”

Post-Čimburijada u Zenici

Realizovano je i dešavanje pod nazivom “Radio na otvorenom”. Radio-Activci su ugostili uspješne sugrađane i sugrađanke, te dali priliku svima da se okušaju u vođenju radijskog programa. Uskoro nas očekuju muzičke radionice i street-art.

“Ono što u budućnosti planiramo, jesu još dva eventa. To su Jazz Night, da vidimo kako mladi reaguju na jazz muziku, a drugi event koji planiramo je radionica grafita, gdje će se svi moći okušati u crtanju grafita. Nakon toga planiramo i finalni event, koji bi se mogao održati početkom augusta, a još uvijek mapiramo šta bi to moglo da bude. Taj finalni event će ustvari da bude najava za naš festival koji realizujemo u augustu u sklopu projekta Positive Radiation Fest. To je priča koja će imati i mentorski, odnosno edukativni dio i muzički program.”

Tour de Zenica

U utorak, u caffe baru Bonaparte, realizovan je i pub quiz, koji je privukao pažnju omladinaca i omladinki. Koordinatorica grupe Erna Šehić, kaže da je ovo bila sjajna prilika da mladi ljudi provjere svoje opšte znanje, ali i da osvoje simbolične nagrade.

“Mi jesmo radio i radio ne sluša toliko omladine koliko bismo mi voljeli, ali na sve nađe radionice i evente dolaze uglavnom studenti, srednjoškolci i osnovnoškolci. Voljela bih da nekako napravim tu mješavinu generacija na budućim eventima jer mislim da je lijepo da svi možemo uživati u nečemu, da t ne moramo da dijelimo generativno. Pored toga, voljela bih da se inače, pošto mi jesmo community radio, nekako vežemo za čitavu zajednicu, a ne samo za jednu određenu skupinu i da se baziramo na samo jedan profil osobe, tako da sam iskreno zadovoljna što imamo miješanu grupu.”

Dio atmosfere sa pub quiz-a

Pitanja za pub quiz sastavio je radio-activni tim u periodu kada je na snazi bio policijski sat, a od tih pitanja napravljena je šarolika selekcija. Nivo opšteg znanja kod mladih učesnika i učesnica je zadovoljavajući, kaže Ivona Kukić, moderatorica kviza.

“Pitanja su sastavljena na način da su se između sebe podijelili po oblastima, recimo stručnjak za sport, koji to prati i voli, on je bio zadužen za sastavljanje tih pitanja. Ja sam neka dva sata prije kviza izvukla iz svake od tih oblasti po 10 pitanja. Vodila sam se time da neka pitanja budu lakša, opća, nešto što svi znaju, a da neka budu malo više detaljna, čisto da malo „zapaprimo“ situaciju. Čini mi se da su današnji takmičari bili jako dobri. Ono što sam mogla da čujem, način na koji su se dogovarali, tražili odgovore eliminacijom, to mi se jako svidjelo. Vidim da logički razmišljaju, povezuju stvari i to mi je super.”

U sklopu projekta, upriličena je i panel diskusija na temu prihvaćenosti romske nacionalne manjine u bh. zajednici. Diskusija se bavila širokim spektrom problema sa kojima se ova nacionalna manjina susreće tokom života, ističe moderatorica panel diskusije, Berina Lušija.

“Jedna o gošći, Aida je maloljetna pa smo uzeli u obzir i kako iz njene perspektive izgleda biti dijete pripadnik romske nacinalne manjine. Tu je bila i njena mama Zemina Vehabović, koja je govorila o tome kako je školovati dijete kao pripadnika romske nacionalne manjine, sa kakvim se stigmama susreću. Prisutni su bili i predstvanici ispred Udruženja nacionalnih manjina Zenica, koji su govorili o nekim podacima koji su vezani za pripadnike romske nacionalne manjine u Zenici, dakle gdje su oni smješteni, kakvo je stanje u kampu u Banlozima, na koji način se bore sa problemima koji su ih zadesili tokom online nastave. Naša publika i svi koji su bili prisutni su razgovarali i postavljali pitanja, tako da mislim da smo mnogo toga saznali i naučili tokom ove panel diskusije.”

Sa panel diskusije o prihvaćenosti romske nacionalne manjine

U toku mjeseca augusta Zeničane i Zeničanke očekuje puno kvalitetnih radionica i muzičkih dešavanja projekta Pollution Revolution. Raspored dešavanja, najavne članke, te ostale informacije možete naći na stranici Radija Active.


Imran Maglajlić
Imran Maglajlić je diplomirani kulturolog, koji trenutno živi i radi u Banja Luci. Tokom studiranja počeo se baviti novinarstvom, te je radio na community radiju, pisao za lokalni sedmični list i alternativne časopise. Od 2019. godine dio je tima Omladinskog programa BHRT-a. Najčešće donosi priloge iz svijeta kulture i umjetnosti, a često objavljuje kritičke osvrte na književna, pozorišna, muzička i filmska djela. Moderirao je književne i poetske večeri, te surađivao sa institucijama kulture, kroz različite projekte.