Segmedina Bjelošević je studentica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, članica reprezentacije BiH u streljaštvu, kao i kapiten SK “Sarajevo”. Ova djevojka ostvaruje impozantne uspjehe. Osvajačica je brojnih nagrada na takmičenjima u streljaštvu. Sa Segmedinom smo razgovarali o streljaštvu, njenim uspjesima i još o mnogim drugim temama.

OP: Za one koji te ne znaju, kako bi predstavila samu sebe? Ko je Segmedina Bjelošević?

Segmedina: Ja sam Segmedina Bjelošević, završila sam Petu Gimnaziju u Sarajevu i trenutno sam na završnoj godini Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije. Streljaštvom se bavim već deset godina i članica sam Streljačkog kluba “Sarajevo”, kao i reprezentacije BiH. Također, osvajačica sam mnogobrojnih medalja, kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima. Višestruka sam prvakinja u Premijer ligama i Kupovima BiH. Završila sam i trenerski kurs 2020. godine i tako sam postala trener u školi streljaštva SK “Sarajevo”.

Kako si se počela baviti streljaštvom i koliko dugo se baviš tim sportom?

Segmedina: Ljubav prema streljaštvu se dogodila tačno prije deset godina. Moj uzor je uvijek bio Stiven Segal i mnogo volim njegove uloge i filmove. Jedno jutro sam s ocem gledala emisiju, u kojoj je Stiven prikazivao svoju streljanu, te pucajući u njoj skupljao pare za oboljelu djecu. Taj čin mi se mnogo svidio i željela sam krenuti njegovim stopama. S obzirom na to da nisam rođena za glumu, ipak sam odlučila da to bude streljaštvo, a ne gluma. Moj otac je jedan dan otišao u dvoranu Zetra, gdje je dobio sve potrebne informacije o treninzima i tada sam počela trenirati u najuspješnijem klubu u BiH, u SK “Sarajevo”.

Kakve osobine krase jednog uspješnog strijelca?

Segmedina: “Karakteristične osobine strijelca su smirenost, koncentracija i fokusiranje na ono što radimo, da ne dozvolimo da bilo šta drugo utiče na našu koncentraciju. Kao što se u narodu kaže da je strijelcu potrebno bistro oko i mirna ruka, tako je najbitnija osobina biti koncentrisan i fokusiran na ono što radimo cijeli meč i trening.

Postoji li neko ko ti je uzor u streljaštvu?

Segmedina: “Naravno da postoji i meni je zaista čast što imam priliku da mi bude i trener. To je Nedžad Fazlija, najuspješniji bh. sportista i strijelac na olimpijskim igrama, gdje je zauzeo 6. mjesto, koje još niko nije ni dostigao, niti prestigao. Drago mi je što mogu učiti od njega i on nam svima prenosi znanje i iskustvo.“

Iza tebe je niz uspjeha i osvojenih medalja, a paralelno i studiraš. Kako balansiraš tim akademskim i sportskim obavezama?

Segmedina: “Od malena sam trenirala razne sportove i uvijek sam sebi pravila plan, kako da iskoristim svoj dan. Naravno da sam se morala odricati mnogih stvari da bi uspjela i u sportu i u studiranju. Najveću zahvalnost trebala bih uputiti svojim roditeljima i prijateljima, koji su uvijek tu bili za mene i koji su mi davali vjetar u leđa. Uz njih sam znala da mogu i moram postići sve ono što sam željela. Na početku je naravno bilo jako teško jer treninge imamo svaki dan, a isto tako sam svaki dan imala i predavanja i ispite. Ali, uz pomoć trenera i profesora, nekako sam uspijevala da balansiram, pa sam tako i uspješna na oba polja.

Možeš li nam u kratkim crtama pojaniti pravila streljaštva? Sa koje razdaljine se puca, kojom puškom, kako se boduje?

Segmedina: “Prvo pravilo da bi strijelac učestvovao na nekom takmičenju jeste da ima streljačku opremu i streljačko sportsko oružje. Kada strijelac stane na liniju, od mete je udaljen deset metara. Na takmičenju se gađaju elektronske mete, gdje nam monitor odmah pokaže pogodak koji smo pogodili. Sada se rezultat računa na decimalne brojeve, a nekada je to bilo čak i na pune. Međutim, sada centar ide od 10,0 pa do 10,9 koji je ujedno i najveći pogodak u meti. Također, ako je 9 u pitanju onda ide od 9,0 do 9,9 i sve tako do broja 1 ili promašaja cijele mete.“

Zbog čega bi nekome preporučila da dođe u SK “Sarajevo”?

Segmedina: „SK „Sarajevo“ je jedan od najuspješnijih klubova u Bosni i Hercegovini, što potvrđuje činjenica da smo 25 godina zaredom prvaci Bosne i Hercegovine. Streljaštvo je jako zanimljiv sport i tu osobe upoznaju sebe, koliko mogu biti smireni i fokusirani na iste radnje. Da bi bili dio kluba, potrebno je da imate više od 11 godina i da imate veliku volju i želju za treniranjem. Ovom prilikom bih pozvala svu zainteresovanu djecu i osobe koje su starije od 11 godina da dođu u dvoranu „Zetra“ i postanu dio najuspješnijeg streljačkog kluba jer mi smo porodica, mi smo tim, mi smo Streljački Klub „Sarajevo!“

Segmedini želimo još mnogo uspjeha i nadamo se kao i ona plasmanu na olimpijskim igrama. Ako želite i Vi postati dio streljačkog kluba Sarajevo, posjetite njihovu Facebook stranicu Streljacki klub Sarajevo ili pozovite na broj 061 871 590.