Nakon najturbulentnijeg razdoblja u istoriji festivala, ispunjenog neizvjesnošću povodom održavanja i problema izazvanih ultimatumom izvođača, Sea Dance festival je opet pokazao zbog čega ga smatraju najvažnijim crnogorskim festivalom i jednim od najprepoznatljivijih muzičkih događaja na Jadranu. Kroz festivalske kapije tokom tri dana prošlo je više od 40.000 posjetitelja iz mnogih evropskih zemalja. Uprkos mnogim preprekama, organizatori iz EXIT tima su se potrudili da osiguraju vrhunski program, prepun internacionalnih i regionalnih muzičkih zvijezda. Svojim fenomenalnim nastupima publiku su oduševili Konstrakta, kojoj je ovo bio premijerni crnogorski koncert, techno diva Nina Kraviz, najpopularniji regionalni sastav Dubioza Kolektiv, planetarno popularni elektronski dvojac Mind Against, balkanska trap kraljica Senidah i mnogi drugi izuzetni izvođači.

Prvu festivalsku veče na Visa Dance Paradise powered by Turistička organizacija Budve bini obilježili su Ana Đurić Konstrakta, najtraženija muzička umjetnica ovih prostora, jedno od najjačih techno imena današnjice Anfisa Letyago, globalni hitmaker Mahmut Orhan, veteran regionalne scene Marko Nastić i Ilija Djokovic, kao i domaćini Sea Dancea Who See i brojni lokalni izvođači.

Druge festivalske večeri publiku su zabavljal iaustralijska senzacija i hitmaker Shouse, jedan od najtraženijih dvojaca u elektronskoj muzici današnjice Mind Against, sjajni Human Rias, jedini izvođač u istoriji Exita koji je ove godine otvorio i zatvorio mts Dance Arenu, balkanska trap kraljica Senidah, kao i Mimi Mercedez, Tam, Micka Lifa.

Posljednje veče festivala donijelo je furioznu završnicu uz jednu od najvećih zvijezda elektronske scene, neprikosnovenu techno kraljicu Ninu Kraviz. Uz Ninu finale festivala obilježili su najveći regionalni bend posljednje decenije Dubioza Kolektiv, multitalentovani muzičar Marko Louis, predstavnik Afterlife labela Coeus, trap senzacija Crni Cerak & Lacku, kao i niz lokalnih izvođača.

Na drugoj, Together. Always! Powered by Guarana bini,koja je privukla veliki broj posjetitelja, Sea Dance je tradicionalno promovisao i afirmisao crnogorsku elektronsku scenu. Nastupilo je višeod 30 domaćih izvođača, čime im je festival dao podršku, kao što su oni i podržali festival proteklih mjeseci kada je njegovo održavanje bilo pod znakom pitanja. Program festivala zaokružila je treća bina, Tuborg Silent Dance, od samih početaka jedna od omiljenih destinacija posjetitelja.

Na ovogodišnjem izdanju Sea Dance festivala premijerno je predstavljeno najjače festivalsko VR iskustvo na svijetu. Ovaj ekskluzivni VR projeakt je prvi put predstavljen na Svjetskoj izložbi EXPO Dubai i čine ga poznate Exitove festivalske lokacije snimljene 8K 360 VR kamerom u julu 2021. godine. 

Osmo izdanje Sea Dance festiva ladonijelo je i pregršt dodatnih sadržaja i zona realizovanih u duhu društvenog aktivizma Fondacije EXIT. Ove godine u fokusu su bile briga za mentalno zdravlje, ekološka misija i nastavak humanitarnog projekta Stars4Kids. Poruke koje se nalaze na samom ulazu na festival za cilj su imale da ukažu na značajmentalnog zdravlja i podrške. U sklopu ekološke akcije zadnjeg dana festivala organizovano je čišćenje plaže Buljarice i zaleđa, u saradnji s organizacijom GREEN HOME i njenim volonterima.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.