U Mostaru je održan prvi Jazz Master Camp. Započeo je radionicom jazza i world musica a održan je u Muzičkom centru “Pavarotti”.

Ovogodišnji kamp okupio je oko dvadesetak polaznika kojima je predstavljen jazz, ali i različiti instrumenti iz drugih dijelova svijeta. Prvu radionicu vodili su iskusni i provjereni jazz muzičari Zoran Majstorović i Atilla Aksoj, koji za OP ističe:

“ Zoran Majstorović i ja radimo radionicu svjetskih instrumenata, ovdje su instrumenti iz Afrike, naših zemalja, posebni instrumenti koje ćemo pokušati predstaviti i predočiti kakva se glazba s tim instrumentima može uraditi i kakvu ulogu ti instrumenti imaju u glazbi. Jazz je malo zastupljen danas kod mladih, a najviše je bio popularan 70-ih i 80-ih godina. Mladi ljudi non-stop otkrivaju novu glazbu i nadamo se da ćemo im na ovaj način otvoriti vrata u jazz svijet.”

Zoran Majstorović stigao je u Mostar iz Rijeke, a sa sobom je donio rijetke instrumente. Za OP ističe čast i zadovoljstvo učešćem u radionici.

“Drago mi je što sam pozvan sudjelovati na ovom jazz kampu. Ja i Atilla sviramo dosta instrumenata i shvatili smo da bi zajedno moglo držati radionicu. Pokušat ću predstaviti sve instrumente koje sam donio. Znam kako instrument zvuči u kulturi iz koje dolazi, ali ja ih sviram na malo drukčiji način. Pokušat ću to spojiti u izričaj koji gradim dugo vremena, a to je spoj improvizirane glazbe i tradicionalnih instrumenata iz raznih dijelova svijeta spojenih u jedan zajednički zvuk.“

Jazz Master Camp je samo jedan u nizu događaja koji je organizovan u sklopu Mix Art festival. Isti je posvećen obilježavanju 25. godišnjice Muzičkog centra „Pavarotti“. Elvedin Nezirović, portparol Centra ne krije zadovoljstvo urađenim:

“Prvi Jazz Master Camp je logična posljedica onoga što se događalo prošlih godina ovdje organiziranjem jazz radionica. Čitavo vrijeme smo imali u podsvijesti ovaj kamp i zahvaljujući sponzorima smo to ove godine i uspjeli, a nadamo se da ćemo u budućnosti uspjeti organizirati i Jazz festival.”

Aksoj i Majstorović su dali sve od sebe da prenesu duh instrumenata na polaznike kampa. Također se nadaju da je ovakav događaj dobar način da se pokuša pobuditi zanimanje za jazz kod mladih.