Imate želju da provedete od 1 do 12 mjeseci u inostranstvu, usavršite strani jezik, steknete nove prijatelje i upoznate novu kulturu? Uz program kulturnih razmjena koje organizuje Centar za afirmaciju i razvoj – upravo to možete.

Centar za afirmaciju i razvoj mladim ljudima nudi programe kulturnih razmjena sa ciljem da mladi  iz našeg regiona provedu do 12 mjeseci u inostranstvu, upoznaju novu kulturu i usavrše strani jezik. Trenutno su aktivni programi kulturne razmjene sa 11 država, i to sa: Kinom, Njemačkom, Austrijom, SAD, Španijom, Portugalom, Italijom, Francuskom, Belgijom i Švajcarskom. Detalje nam je objasnila Ana Bundalo, koordinator na programima kulturne razmjene.

“Kroz programe kulturnih razmjena koje mi kao centar organizujemo, mladi ljudi imaju priliku da izaberu jedno od 11 zemalja: Kina, SAD ili zemlje u EU i da tu kroz interakciju sa lokalnim stanovništvom, kroz život sa lokalnim porodicama nauče nešto više o kulturi, jeziku i načinu života. Preduslovi za učešće jesu prije svega da su kandidati mladi od 18 do 30 godina, da tečno govore engleski jezik i da su otvoreni za upoznavanje novih kultura i integraciju u novoj sredini  i da vole da rade sa djecom predškolskog uzrasta jer će kroz život sa porodicama takođe imati priliku da rade sa njihovim najmlađim članovima.”

Prvi korak je da ispunite online formular za prijavu u zavisnosti od željenog programa. Trenutno su otvorene prijave za 2019. i 2020. godinu a formular možete pronaći na internet stranici www.centarzaafirmacijuirazvoj.org

“Na programe kulturnih razmjena se aplicira kroz šest koraka tj.ti programi se razvijaju kroz šest koraka: prvi korak je prijava za sam program, drugi korak je info razgovor na kom kandidati mogu da dobiju više informacija o beneficijama, obavezama i svemu što ih očekuje u programu u datoj zemlji u koju budu željeli ići. Treći korak je izrada profila i stupanje u kontakt sa porodicom. Onog momenta kada pronađu svoju porodicu, spremaju se za odlazak na program i boravak u datoj zemlji. Onog momenta kada se vrate kući i dalje će ostati u kontaktu sa nama jer nam je važno da kroz komunikaciju sa drugim kandidatima razmijene svoja iskustva i prošire mrežu prijatelja sa kojima će se družiti ili možda sa njima raditi ili sarađivati.”


U okviru programa učesnici imaju obezbjeđen: besplatan smještaj u porodici, ishranu, džeparac, potpuno ili djelimično plaćene putne troškove u zavisnosti od programa koji su izabrali. Ana nam je pojasnila i koji troškovi očekuju kandidate.

“Što se tiče samih beneficija koje kandidati imaju u programu, smještaj, hrana i džeparac to je nešto što važi za sve programe nevezano koja zemlja je u pitanju a ostale beneficije su u zavisnosti od programa koje zemlje nude. Neke zemlje imaju i dodatne beneficije, poput Kine, koja kandidatima pokriva i avio prevoz, obezbijeđen kurs mandarinskog jezika, osiguranje i niz drugih beneficija. Za svaki program individualno informišemo kandidate da bi mogli da dobiju sve relevantne informacije i na osnovu njih da odluče o daljem učešću u programu. Od troškova koje kandidati imaju su: fi za učešće u programu to je trošak koji imaju na samom početku. Kada pronađemo porodicu ukoliko idu u zemlje gdje trebaju ići na viziranje, uplaćuje se  fi za viziranje matičnoj ambasadi i snose se troškovi za avio prevoz ali u zavisnosti od zemlje postoji mogućnost da se ti putni troškovi refundiraju.

Kada izaberete zemlju i porodicu sa kojom ćete živjeti u Centru za afirmaciju i razvoj upoznaće vas i sa planom i programom koji vas očekuje.

“Po  programu oni imaju do 30 sati sedmično aktivnosti sa djecom, svo ostalo vrijeme je njihovo slobodno vrijeme i mogu da ga organizuju zaista onako kako oni žele. Mi ohrabrujemo kandidate da učestvuju u sadržajima koji su dostupni u njihovom gradu. Neko voli ići u teretanu, neko se bavi slikanjem, neko uči kaligrafiju ili neke stvari koje su baš specifične za određenu kulturu. U nekim zemljama imate i obezbijeđene kurseve kao što je program kulturne razmjene sa Kinom u kojem je kurs mandarinskog jezika pokriven u potpunosti tako da možete da stekenete uvid kako funkcioniše taj jezik i da ga učite na pravi način.”