Otvorene su prijave za najveće IT takmičenje srednjoškolaca – IT Challenge, najveće IT takmičenje u BiH za srednjoškolce! Fond nagrada je 4.000 KM, a svoje timove mogu prijaviti srednje škole iz cijele BiH. Takmičenje će biti održano 7. maja, u organizaciji JU Gimnazije ”Edhem Mulabdić” Maglaj, a pod pokroviteljstvom Opštine Maglaj i jedne od najvećih IT kompanija u BiH, NSoft-a.

Ovo je sedmo izdanje takmičenja koje od svoje prve godine okuplja na stotine mladih informatičara iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Obzirom na pauzu koja je nastala usljed pandemije COVID-19, organizatori su istakli da ove godine očekuju iznimnu posjećenost i nadaju se da će iskustvo i znanje koje će natjecatelji ponijeti biti korisno za njihove buduće karijere i obrazovanje.

Pored takmičarskog dijela, učesnici će imati priliku čuti i predavanja iskusnih programera i tako dobiti direktan uvid u posao u IT industriji, koja slovi za najbrže rastuću u našoj zemlji.

”Cilj nam je da na jedno mjesto okupimo što veći broj budućih IT genijalaca i nositelja ovog sektora u budućnosti. Takmičenja ovog tipa će pomoći i učenicima i nastavnicima u međusobnom umrežavanju, te razmjeni znanja i iskustava, koje u konačnici može značajno doprinijeti razvoju IT obrazovanja u našoj zemlji. U proteklih šest izdanja učestvovalo je nekoliko stotina učenika iz cijele zemlje, i želimo nastaviti istim tempom”, rekli su organizatori.

Takmičenje i prateća predavanja će biti cjelodnevni događaj 7. maja, a više podataka i mjesto na kome takođe možete i prijaviti svoju ekipu je putem ovog linka.


Biljana Matijević
Diplomirani novinar sa 15+ godina iskustva. Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.