Cilj Hrvatskog narodnog kazališta Mostar je dati priliku mladima da svoje kreativne ideje pokažu široj javnosti. Nedavno su raspisali konkurs za najbolji neobjavljeni dramski tekst, a potom i konkurs za mladog režisera. Premijera predstave je polovinom narednog mjeseca.


Tekst koji je osvojio prvu nagradu je tekst „Zid“ autorice Ružice Aščić. To je bio najbolji tekst među trideset pristiglih radova. Odabrana je i najbolja režiserska eksplikacija te je na krilima mladih autorskih snaga započet rad na novoj predstavi. Christian Jean-Michel Jalžečić, režiser predstave Zid, ističe zahvalnost na pruženoj prilici:
“Mislim da je to hvale vrijedno a onda je natječaj posljedično raspisan, natječaj za mlade režisere. Takvih natječaja fali i u Republici Hrvatskoj i općenito na Balkanu. Dakle, počinjemo rad na predstavi sa tekstom Zid Ružice Aščić s kojim sam se bavio zadnja 2 mjeseca.”

Mladima su jako važne prilike da se dokažu i da nauče nešto novo. Umjetnici moraju imati prostora i načina da se izraze da ih publika upozna. Ivan Vukoja, direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, ističe važnost podržavanja mladih umjetnika:
“Pružamo priliku mladim autorima za profesionalni angažman i nadam se prvi ili jedan od prvih uspješnih koraka ili koraka u njihovim budućim karijerama.”

Drama “Zid” govori o tri generacije jedne porodice. Oni se sa stanarima zgrade u kojoj žive na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid obližnje stare užare. Ta njihova borba  ustvari postaje metaforom sraza između starog i novog.
Premijera predstave “Zid” planirana je za sredinu juna ove godine.