Машински факултет Универзитета у Бањалуци организује дводневну међународну конференцију примијењених наука на којој ће бити представљено 116 радова из 15 земаља свијета. Конференцији ће присуствовати амбасадор Румуније у Босни и Херцеговини Антон Пакурету, представници Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, Универзитета у Бањој Луци, те представници привреде из девет фирми са подручја Бање Луке, Приједора, Котор Вароши и Лакташа.

Међународна конференција примијењених наука (ICAS) покренута је 2013. године кроз пројекат организован између Удружења интердисциплинарних научних вриједности за образовање и истраживачко друштво (SCIVERS), Универзитета Вухан из Кине, Хуазхонг универзитета науке и технологије Кине и Политехничког универзитета у Темишвару.

Машински факултет Универзитета у Бањој Луци додат је на листу као један од организатора ICAS2017, који је одржан у румунском граду Хунедори.

Прије одржавања конференције у Румунији, Машински факултет Универзитета у Бањој Луци и Политехнички универзитет у Темишвару потписали су Меморандум о разумијевању и посебан споразум којим је дефинисана организација саме конференције. Према та два документа, конференција би требало да се одржава сваке године, са смјењивањем мјеста одржавања између двије земље – једне године у Румунији, а сљедеће у Бањој Луци.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.