Poštujući epidemiološke mjere, banjalučki osnovci i srednjoškolci sjeli su u školske klupe. Bili smo u OŠ Georgij Stojkov Rakovski gdje nam je direktorica Ivana Ljubojević rekla koliko učenika je na početku polugodišta u izolaciji:

“Od 1 080 učenika naše škole, dvadesetpetoro je u izolaciji a šestoro je nažalost zaraženo. Od nastavnog osoblja jedna koleginica je bolesna. Svi ćemo poštovati epidemiološke mjere, sa maskama. Učenici i roditelji su dobili preporuke o ponašanju u učionicama i u prostorijama škole. Očekujem da će nastava teći bez problema. Želim svima srećan početak drugog polugodišta i završetak bez prekida, bez online nastave i da bude uspješno svima i nastavnicima i učenicima.”

Relativno dobra epidemiološka slika je i u Bijeljini gdje je oko 12 000 učenika sjelo u školske klupe. Govori Duško Đurić predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina:

“Sve škole su izvršile anketiranje broja zaraženih učenika i zaista je on mali, otprilike, jedan do dva učenika po školi su zaraženi.”

Nastavu na daljinu prate učenici u Trebinju, Sokocu, Ljubinju i Višegradu, ističe Slađana Miovčić sanitarni inspektor i član štaba za vanredne situacije Višegrad:

“Jako je bitno da se smanje kontakti jer učenici dolaze iz različitih sredina i porodica gdje su različiti načini ponašanja učenika i roditelja. S obzirom na trenutnu situaciju jako je bitno narednih sedam dana da se smanje ti kontakti.”

Čas u drugom polugodištu traje 45 minuta.Prema riječima resorne ministrice Natalije Trivić, ako u jednom razredu bude pozitivno više od četiri učenika, to odjeljenje ide u izolaciju:

“Prošlo polugodište imali smo situaciju da je deset odjeljenja iz cijele Republike Srpske bilo u izolaciji na sedmičnom nivou, što je tad bilo prihvatljivo. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, trenutno je 200 aktivnih slučajeva zaraze virusom Korona među djecom školskog uzrasta. S aspekta broja to je prihvatljivo jer u Republici Srpskoj trenutno ima 120 000 učenika. Ono što je nama najvažnije, da ti učenici imaju blaže simptome.”

Učenici su obavezni da unutar škole nose maske kao i da drže distancu od 2 metra. Roditelji su dužni da svako jutro prije polaska u školu, djeci izmjere temperaturu. Oni sa povišenom temperaturom ostaju kod kuće uz obavezno javljanje učiteljima ili razrednim starješinama.


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.