Radna grupa sastavljena od profesora i profesorica mašinske grupe predmeta izradila je, uz podršku njemačkog eksperta, materijale za nastavu i učenje za metalska zanimanja namijenjena za nastavnike i nastavnice, ali i učenike i učenice koji se obrazuju za zanimanja iz porodice zanimanja mašinstvo i obrada metala. Ukupno je kreirano šest nastavnih materijala, a rezultate rada predstavio je Pedagoški zavod ZDK-a u Tehničkoj školi u Zenici.

Poboljšanje srednjeg stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini je glavna svrha izrade priručnika. Oni  će učenicima ponuditi znanje i vještine za budućnost, a poslodavcima kvalitetan i konkurentan kadar na tržištu rada. Vrijednost ovog projekta prepoznaju i nastavnici, kako ističe i Damir Hodžić, profesor stručnih predmeta u Tehničkoj školi u Zenici.

„Ovi priručnici će omogućiti da oni koji već znaju neke stvari iz ovih oblasti – prošire znanje a naravno i primijene u onim oblastima koje su najtraženije na svjetskom tržištu. Jako je velika borba upravo za ostvarenje kvaliteta dobijenih gotovih proizvoda, a isto tako i u samoj nastavi“.

Primjena priručnika počela je i u Tešnju počeli primjenjivati. Posebno je važno da su svi zadovoljni uključujući i starije profesore koji se malo teže privikavaju na promjene kako kaže Damir Kadribašić, profesor stručnih predmeta praktične nastave u MSŠ Tešanj.

 „Ono što je meni bitno jeste kad vidim da priručnik primijeni stari profesor“.

Dualno organizovano srednje stručno obrazovanje u sistem srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u našoj zemlji je glavni cilj projekta. Ovaj projekat je podržan  u okviru projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” koji provodi GIZ u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Detaljnije o projektu objašnjava Sanida Hasanović-Čar, savjetnica na projektu Stručno obrazovanje BiH ispred GIZ-a.

„Stručne literature manjka u svim zanimanjima u srednjim stručnim i tehničkim školama. Ovo je bio pokušaj da se na jednom mjestu sublimiraju najvažniji nalazi i teme, a po onim, zapravo, ishodima učenja koji su propisani predmetnim nastavnim planovima i programima“.

Admir Sivro, stručni saradnik za oblast obrazovanja Pedagoškog zavoda ZDK-a govori o učešću zavoda u projektu.

 „Učešće ZDK-a u izradi priručnika je to što su koordinator radne grupe i neki od nastavnika koji su učestvovali u izradi – uposlenici Mješovite srednje škole Tešanj. Htjeli smo da priručnik rade upravo nastavnici koji su u svakodnevnom kontaktu sa učenicima“. U narednom periodu počinje distribucija priručnika za nastavnike i učenike što je veliki korak ka umanjenju nedostatka stručne literature, ali i korak bliže kvalitetnom povezivanju teorijske i praktične nastave.