Već smo ranije izvještavali o projektu Pollution Revolution i svim eventima koji se realizuju u sklopu ovog projekta. Jedan od evenata bila je panel diskusija održana u Zenici krajem jula. Tema diskusije bila je ”Prihvaćenost pripadnika romske nacionalne manjine u bh. zajednici”.

Na panel diskusiji održanoj u Zenici, prisutni su imali priliku razgovarati o problemima sa kojima se susreću pripadnici i pripadnice romske nacionalne manjine u BiH. Predstavnici romskih udruženja predstavili su socijalne i  ekonomske probleme, ali i velike poteškoće u obrazovanju Roma. Članovi ovih udruženja bore se na razne načine za povoljniji i pravedniji položaj svoga naroda u bh. društvu. Zemina Vehabović, predsjednica Udruženja Centar za majke ”Nada” Kakanj, kaže da primarni fokus stavljaju na zdravstveno osiguranje žena, međutim tu je i niz drugih pitanja.

„Udruženje postoji 12 godina, a ja sam u nevladinom sektoru 16 godina. Puno se trudim da pomognem svojim ženama romkinjama, a najviše se fokusiramo na zdravstveno osiguranje žena koje nemaju pravo na isto, to su najčešće trudnice i samohrane majke“.

Izbijanjem pandemije koronavirusa, svakodnevne aktivnosti i tokovi dobili su potpuno novu dimenziju. Stvoren je novi privatni javni prostor preko novih medija i savrmene tehnologije. Svi učenici i studenti nisu moglu učestvovati u ovom prostoru jer nisu imali tehnološka sredstva. Dio romske djece bio je uskraćen za pristup internetu koji je neophodan za praćenje online nastave, kaže predsjednik Udruženja nacionalnih manjina Zenica, Refik Crnović.

„Većina djece koja pohađaju osnovnu školu nisu imala internet. U suradnji sa gradom i gradonačelnikom, obezbijeđen je određen broj tableta i besplatan internet, kako bi djeca mogla pohađati online nastavu. Isti slučaj je bio i sa srednjoškolcima, prvoj i drugoj godini dodjeljeni su laptopi. Što se tiće zapošljavanja Roma, od 100% Roma, radi samo 0,01%. Ima samo nekoliko radnika koji su prijavljeni na neodređeno, tako da su Romi i na tom polju jako diskriminisani“.

Učenica srednje Mješovite škole Kakanj, Aida Vehabović, predstavila je svoj kratkometražni film pod nazivom ”Ulica snova”. Aidin film je nagrađen na konkursu Art Foruma za najbolji srednjoškolski kratkomtrežni film. Naziv filma je ujedno i naziv romske ulice u Kaknju, koji nosi svoju simboliku, a nastao je nekada davno među stanovnicima ove ulice.

“Sam naziv ‘Ulica snova’ datira iz vremena mojih pradjedova i pranana, oni su tako nazvali romsko naselje, to je kao neki nadimak ulice. Sa brda se vidi taj dio grada, drago mi je da sam snimala romsko naselje i pokazala kako Romi žive.”

Panel diskusija bila je način da se mladi Zeničani i Zeničanke upoznaju sa egzistencijalnim problemima svojih sugrađana. Aida Vehabović je kroz svoju priču prenijela iskustva romske djece, te dala do znanja da ne krećemo baš svi u svijet odraslih sa iste startne tačke.

U Zeničko-dobojskom kantonu je u zadnjih 10 godina implementiran veliki broj projekata i akcionih planova koji se tiču obrazovanja Roma. Ovom problematikom bavilo je se Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Pedagoški zavod, kao i veliki broj nevladinih organizacija. Proteklih godina realizovan je i projekat koji je imao za cilj kompletirati osnovno obrazovanje kod Roma, na  način  da se  djeca  koja  nisu uključena  u  proces  redovnog  obrazovanja  uključe  u  nastavu preko dopunskih časova.


Imran Maglajlić
Imran Maglajlić je diplomirani kulturolog, koji trenutno živi i radi u Banja Luci. Tokom studiranja počeo se baviti novinarstvom, te je radio na community radiju, pisao za lokalni sedmični list i alternativne časopise. Od 2019. godine dio je tima Omladinskog programa BHRT-a. Najčešće donosi priloge iz svijeta kulture i umjetnosti, a često objavljuje kritičke osvrte na književna, pozorišna, muzička i filmska djela. Moderirao je književne i poetske večeri, te surađivao sa institucijama kulture, kroz različite projekte.