Pandemija koronavirusa uticala je na sve aspekte našeg društva. Ona je zaustavila i kulturne događaje na području Tuzlanskog kantona. Tako su odgođene predstave, izložbe, odnosno kulturna dešavanja u potpunosti. No, sada kada je epidemiološka situacija znatno stabilnija ukinuto je vanredno stanje, a kulturni događaji već sada se najavljuju. Također, u Živinicama je počela izgradnja Ljetne pozornice.

U posljednje tri godine u Živinicama je organizovano više od 300 kulturnih događaja. Pandemija koronavirusa zaustavila je u potpunosti kulturna dešavanja. No, uspostavljanjem normalizacije života, kultura ponovo dobija svoje mjesto u društvu. U Živinicama će biti napravljen i korak naprijed. Naime, u ovom gradu počela je gradnja jedne od najmodernijih ljetnih scena u našoj zemlji. Cilj izgradnje ljetne pozornice je da se i u ljetnom periodu, kada nema puno kulturnih događaja, nastavi kulturni život grada, objašnjava Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

“Vrijednost ljetne scene je oko 120 hiljada maraka i nalazi se u blizini BKC-a. Željeli smo da to područje dobije drugačiju dimenziju i da u potpunosti bude hram kulture. Time smo napravili jedan kompleks kada je u pitanju Grad Živinice”.

Ljetna scena Živinice (render)

Na samoj sceni održavat će se kulturne manifestacije na inovativan način. Živinice će tako imati priliku biti domaćin velikih skupova kultura, što je zapravo i krajnji cilj gradnje ljetne pozornice, kaže Elmir Krivalić, direktor Bosanskog kulturnog centra Živinice.

“Mi već polako pripremamo repertoar za avgust i septembar tako da će publika svake sedmice moći uživati u kulturnim događajima. To sve će biti pod otvorenim nebom, pod zvijezdama. Vjerujem da će to biti nezaboravan osjećaj za publiku jer mi nismo nešto navikli na to, ali to je trend u Evropi i svijetu”.

Ljetna pozornica moći će primiti više od 200 ljudi. No, dok traje izgradnja ljetne pozornice građani mogu uživati u predstavama u BKC-u Živinice. Komedija Branislava Nušića, u režiji Murata Hasanagića osvojila je publiku, a prva repriza zakazana je za 11. juni s početkom od 20 sati. Broj mjesta za ovu predstavu, zbog uputa nadležnih institucija, bit će ograničen za posjetitelje. Publika koja je s nestrpljenjem čekala predstave s radošću je dočekala ovu informaciju.

S druge strane, kada je u pitanju Bosanski kulturni centar u Tuzli, građani već u petak mogu posjetiti vrhunsku izložbu, najavila je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktorice BKC TK Tuzla.

“Nekih stotinjak radova će biti predstavljeno. Ta izložba promoviše 5. juni, Svjetski dan zaštite okolice, ali ono što je ideja Turističke zajednice TK jeste da je to ne samo promocija učenika i njihovih radova, već promocija kulturno-historijskog naslijeđa, i naših turističkih potencijala. Zamislite sad da poslije svih ovih mjera izlazimo sa tim nekim idejama i mislim da će to biti jako lijepa izložba”

BKC Tuzla

Nakon ove izložbe već 17. juna od 19 sati najavljena je druga izložba, a riječ je o izložbi Alise Teletović koja će slikati i na mjestu događaja. To je, kaže direktorica BKC-a, samo jedan od događaja kulture koji su u pripremi.

“Krećemo i u koncertne aktivnosti, imat ćemo i mini koncert na sceni BKC-a, o terminu ćete biti obaviješteni i nadam se da ćemo napraviti iskorak i da ćemo otvoriti vrat. Želimo da ponudimo ljudima koji su željni kulture, muzike da imaju zbog čega doći u BKC”.

Također, svi događaji prije proglašenja stanja pandemija u BKC-u Tuzla nisu otkazani već prolongirani, a ulaznice koje su građani kupili važit će i kada događaji budu najavljeni. Već u septembru uprava BKC-a najavljuje predstave Dragana Marinkovića Mace  i Zorana Kesića.