Pod sloganom “Otpor s margine” u Sarajevu danas treća bh. Povorka ponosa. Šetnja počinje u 12 časova u parku Safeta Isovića, kreće se kroz ulice Koševo i ulicu Maršala Tita. Krajnja tačka je Trg BiH.

Organizatori su naveli da će biti aktivan samo jedan ulaz, od 10:00 do 12:00 časova, i nakon toga niko više neće moći da uđe na Povorku ponosa.

Ulaz na povorku biće na početku ulice Koševo, na raskršću ulica Bolnička i Patriotske lige.

Nakon toga, okupljanje je u parku kod Druge gimnazije. U parku će biti druženje uz muziku.

U 12.00 časova “Povorka” će krenuti iz ulice Koševo, do raskrsnice sa Titovom ulicom, pa desno pored Predsjedništva BiH do Parlamentarne skupštine BiH (Trg BiH).

Kako je najavljeno, na Trgu BiH, kao i prve godine, biće održana dva govora članova bh. Povorke ponosa, te će biti upriličen kratki muzički program.

Nakon muzičkog programa je i kraj ovogodišnje bh. Povorke ponosa.

Organizatori su pozvali učesnike da, zbog prevencije nasilja i sigurnosti, prilikom dolaska na povorku, kao i odlaska sa povorke, da ne nose nikakva LGBTIQ obilježja.

Naglašavaju kako je Povorka ponosa protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu.

“Posljednje dvije godine suočeni smo sa teškoćom loše epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona koja je mnoge ljude natjerala na život u četiri zida. LGBTIQ zajednica zna kako je to svakodnevno živjeti u izolaciji i strahu od potencijalnih napadača. Takođe znamo koliko je važno za LGBTIQ zajednicu u Bosni i Hercegovini kontinuirano održavanje Povorke ponosa, osnaživanje i pružanje osjećaja sigurnosti u društvu koje je agresivno i nasilno prema drugačijima, koje odbacuje, diskriminiše, maltretira, ne štiti i ne poštuje zakone. Povorka ponosa je važna platforma za borbu i prava drugih manjinskih grupa, za sve one čiji se glasovi ne čuju i čija prava i slobode su svakodnevno ugrožene ugnjetavanjem, ignorisanjem i stavljanjem na marginu društva”, istakli su organizatori.

Dodali su kako je bh. Povorka ponosa nastala iz potrebe za unapređenjem svakodnevnog života LGBTIQ osoba u BiH.

“Koristeći pravo na javno okupljanje koje nam je Ustavom zagarantovano, izlazimo na ulicu jer naši životi ne mogu čekati i trpiti sporost sistemskih promjena”, poručili su.