U Tuzli je nedavno održano dvanaesto književno druženje pod nazivom Riverijada. Domaćin je Nihad Mešić, tuzlanski autor po čijem nadimku su druženja dobila ime. Ovo svojevrsno druženje s pjesnicima protkano je čitanjem stihova pjesama. Naredno druženje najavljeno je krajem januara uz učešće posebnih gostiju i promociju novih književnih dijela.

Ove, 12. po redu Riverijade, učestvovali su književnice i književnici, autori pisanih dijela koji na poseban način prenose pisanu riječ. Kao i sve dosadašnje i ova je je Riverijada bila obojena emocijama, uvažavanjem i pažljivim slušanjem kako posebnih tako i redovnih sudionika ovog umjetničkog druženja, kazao je Nihad Mešić River, književnik.

“Imamo tu taj jedan urbani iskaz i pjesnički i književnički. Nisu tu samo pjesme, nekada se čitaju i priče, bude zaista zanimljivo, bude lijepo za one koji vole lijepu riječ. Ovo zaista prelazi u neku tradiciju.”

Dio večeri bio je posvećen promociji knjige “Treperava svjetlost 120 Napretkovih pjesnika” autora Ante Zirduma, koji je upravo bio i poseban gost Riverijade. Riječ je o knjizi koja predstavlja panoramu poezije koja na originalan način svjedoči o duhovnoj dimenziji Napretkovog djelovanja na književnom polju. Svjedoči ovaj Zirdumov izbor o izuzetno bitnoj kulturološkoj povijesti HKD Napredak, podršci koju su redovno dobijali talentovani autori, kako do tada nepoznati široj javnosti, tako i oni etablirani koji su, u pravilu, sa zadovoljstvom sudjelovali na različitim manifestacijama koje je organizirao Napredak, naglašava Ante Zidrum, književnik.

“Prošle godine je bila godina kada se obilježila 120. obljetnica HKD Napredak I bio je tu čitav niz tih programa, ali jedan je bio i književni program, tj odlučili smo se da to njegovanje duhovnosti naročito u oblasti književnosti i poezije predstavimo kroz odabir 120 pjesnika koji su djelovali u Napretku tih 120 godina od 1902. do danas”.

Književno druženje bilo je zamišljeno da svako od gostiju pročita po jednu pjesmu iz ove knjige. Ante Zirdum kojem je Tuzla posebno draga zbog prve ljubavi, govorio je stihove Ante Gavrića iz pjesme “Dijete”.

“Dok te gledam, nebo mi je na dohvat ruke.

Dok te ljubim cijeli svemir mi je u zagrljaju.

Dok sebe u tvojim očima gledam, znam, besmrtan sam.”

Priče i pjesme su čitali, uz domaćina Nihada Mešića Rivera, Selma Kopić, Tatjana Tomić, Majda Zukić, Mehmed Meša Đedović, Zekija Jahić, Mladen Marko Tokić, Alma Tursunović, Tanja Mulavdić, Gabriela Spahić, Halida Čamdžić i Dino Hukić. Naredno druženje najavljeno je krajem januara kada će poseban gost biti Zdravko Odorčić. Ova manifestacija garant je za čuvanje književnosti od zaborava, budući da svaki put sve više mladih uzima učešće na njoj.