U okviru Dramske sekcije, maturanti i maturantice zeničkog Katoličkog školskog centra Sv. Pavao, producirali su predstavu Ćelava pjevačica.

Predstava je premijerno izvedena u amfiteatru Gimnazije, a bila je i u selekciji na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu. Ovo je prva predstava u okviru Dramske sekcije koju su učenici i učenice samostalno producirali.

Od trećeg razreda osnovne škole sam članica dramske sekcije, a ovo mi je prvi put da režiram predstavu. Na režiji predstave sa mnom je radila moja prijateljica Glorija Babić. Izabrali smo tekst Ćelava pjevačica autora Eugène Ionesca jer se radi o drami apsurda, a izboru je doprinijelo i to što smo od početka znali da želimo da s predstavom učestvujemo na Festivalu u Konjicu.

kaže Ana Kulijer, jedna od redateljica predstave.

Rad na predstavi trajao je mjesec dana što je veoma kratak period, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je ovo srednjoškolska predstava i da su glumci, također, srednjoškolci.
Na Festivalu u Konjicu predstava je osvojila nagrade za najboljeg glumca, za pravilan postupak režije i za scenski pokret. Ova predstava je nekim učenicima bila prilika da prvi put stanu na daske koje život znače, a bila je veliki izazov i zbog samog dramskog teksta.
Dramske sekcije su način da se učenici kroz umjetničku formu susretnu sa socijalno-angažiranim temama te da postave određena pitanja. Pored toga, za nekoga znače i priliku da probude ljubav prema dramskoj umjetnosti.
Ena Kadrić je glumila muškog lika:

To je bio jedan od najvećih izazova u cijelom procesu jer je bilo prilično teško sve to dobro izvesti, naročito ako znamo da drama apsurda kroz tekst ne daje mnogo informacija o karakterizaciji lika. Imali smo sreću što smo kao ekipa bili prilično opušteni i što smo radili u krugu školske raje. Ono na šta nam je predstava skrenula pažnju je problem načina komuniciranja ljudi međusobno.

Ena ističe edukativnu važnost dramskih sekcija, ali i odgojnu te kaže da su neki od njenih kolega koji su članovi ove sekcije počeli razmišljati da nakon srednje škole upišu Akademiju scenskih umjetnosti.

Smatram da je dobro biti član dramske sekcije jer nam može pomoći u svakodnevnom životu kroz unapređenje izražavanja svojih misli i samog sebe,

sumira Ena.