Portal ITkarijera.ba će mladima besplatno na jednom mjestu pružiti sveobuhvatan uvid u mogućnosti obrazovanja, otvorena radna mjesta, stipendije, konferencije i poslovne savjete u IT sektoru.

Stranicu je pokrenulo Udruženje BIT Alijansa koja je zapravo udruženje IT kompanija Bosne i Hercegovine. Ovo udruženje čini 58 kompanija uglavnom iz spektra razvoja softvera i srodnih djelatnosti.

Voditelj operacija BIT Alijanse, Haris Palalija, kaže da je nedostatak kvalificirane radne snage najveći ograničavajući faktor rasta ovog sektora pa se udruženje iz kojeg dolazi uglavnom bavi projektima iz oblasti obrazovanja i projektima promocije IT zanimanja:

Ideja za portal itkarijera.ba je nastala tako što smo u Udruženju BIT Alijansa imali jako puno upita od roditelja i mladih, od osoba koje žele da promijene svoj karijerni put i da se usmjere prema IT sektoru, o tome odakle da krenu i kako mogu steći znanja koja su tražena trenutno na tržištu. Nakon toga smo kroz projekat Market Makers koji provodi Švicarska vlada krenuli u izradu ovog portala.

Osim gore spomenutim osobama, ovaj portal namijenjen je i za kuće koje vrše obuke iz oblasti IT-a te fakultetima na način da predstave kurseve i studijske programe koje nude. Također, IT kompanije mogu da predstave svoje prakse i radna mjesta. Posebna sekcija na portalu posvećena je ženama u IT-u, a i inače portal teži da pokrije sve aktualne teme koje se dešavaju.
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za IT sektor u BiH, odgovore na njih potražite na ovom linku.