Moondance festival, koje će biti održan od 29. do 31. jula 2022. godine u trogirskoj kuli Kamerlengo, predstavio je prve headlinere devetog izdanja. Jamaica Suk, Oliver Deutschmann i Saytek predvodiće line up u kuli Kamerlengo, dok će Mr. C upravljati Moondance Pirate brodom. Moondance 2022 će ugostiti više od dvadeset izvođača na čak šest događaja, koji uključuju dvije glavne večeri u Kuli, dva boat partija, DJ & Production workshop, kao i završni after party.

Jamaica Suk (San Francisco/Berlin)

Nakon što ju je Boiler Room proglasio za „Berlin’s best kept secret“ postalo je jasno da Jamaica definitivno nije samo još jedna u nizu “lijepih techno faca” na sceni. Muzičarka, koja voli da eksperimentiše, Jamaica Suk spojila je jazz i metal korijene iz Kalifornije, sa osjećajem za soulful techno, kombinacijom čiji je rezultat egzotični techno koktel, koji trenutno osvaja plesne podijume širom Evrope. Iako je u tinejdžerskim danima svirala bas gitaru u grindcore, math rock i shoegaze bendovima, te u jazz ansablima, svoj stil je pronašla tek kada se prvi put srela sa underground houseom i technom. Jazz muzičarka po danu, DJ-ica i promoterka po noći, ubrzo je stekla lokalnu slavu priređujući underground žurke u ozloglašenom Tenderloin Districtu i prljavim skladištima kalifornijske Bay oblasti. Sve potencijale je oslobodila tek 2012. preseljenjem u Berlin, gdje je trenutno rezident poznate Pornceptual večeri. Osim strasti za muzikom, tehnologija je njena druga velika ljubav što se vidi i čuje u studijskim snimcima začinjenim hrpom analognih sintova i raznih ritam mašina. Njena je muzika u istoj mjeri njemačka i pacifička, savršena ravnoteža postmoderne melodičnosti i industrijske sirovosti. Kao DJ-ica u stalnoj je potrazi za skrivenim dijamantima koje majstorski spaja u fluidnu cjelinu neumorno napajajući plesne podijume.

Ovo je njen premijerni nastup na ovim područjima. Obećava puno, mi očekujemo puno. Jutro poslije stiže presuda. Pogledajte više na linkovima:

Bio ● Soundcloud ● Discography ● Video

Jamaica Suk

Oliver Deutschmann (Berlin)

Oliver Deutschmann iz Berlina stekao je reputaciju vrhunskog DJ-a tokom posljednjih 15 godina strastvenim pristupom elektronskoj plesnoj muzici. Bilo da je riječ o produkciji ili miksanju za DJ pultom, dijete Berghaina kako mu tepaju, uvijek daje maksimum. Raznolikošću pri selekciji, velikom talentu za spajanje različitih žanrova, te neumornom prkosu komercijalizaciji i banalizovanju, Oliver je obezbijedio kultni status u underground krugovima. Iza njega su stotine nastupa u prestižnim klubovima i festivalima dok njegovu vrlo plodnu produkciju pušta čitav spektar različitih DJ-eva. Kao dugogodišnji rezident Berghaina desetine puta je rasplesao obje klupske prostorije ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. Izdaje za neke od vodećih techno/house etiketa poput Mote – Evolver, Soma, Kompakt, Aim, Caduceus, Etruria Beat, Mobilee kao i svoje Vidab, Falkplatz, Slim Audio i GKNSTR.

Ovo će biti njegov premijerni nastup na Moondanceu! Pogledajte više na linkovima:

Bio ● Soundcloud ● Discography ● Video

Oliver Deutschmann

Saytek [London/VB]

Pravim imenom Joseph Keevill je trenutno jedan od najuzbudljivijih i najzanimljivijih britanskih live izvođača. Još od 2013. i nominacije za najboljeg britanskog live izvođača, Saytek je inovativnim pristupom i improvizacijama, kako u produkciji, tako i u live nastupima izronio iz dubina undergrounda i smjestio se u jednog od vodećih live techno artista. Njegove sirove house, techno i acid snimke sa nastupa našle su put do setova mnogih renomiranih DJ-eva. Sve to mu je omogućilo nastupe u nekim od najznačajnih klubova i festivala širom svijeta (Tresor, Watergate, Sisyphos, Suicide Circus, Awakenings, Creamfields, Resistance, Shoom, Printworks). Jedan je od nekoliko artista pozvanih od osnivača Love Paradea, Dr. Mottea, za učestvovanje u projektu Rave The Planet, kojim se od Unesco-a zahtijeva da berlinsku techno scenu proglasi nematerijalnom kulturnom baštinom koja doprinosi razvoju društva i civilizacije. Veselimo se njegovom nastupu u zidinama Kule Kamerlengo! Pogledajte više na linkovima:

Bio ● Soundcloud ● Facebook ● VideoSun Interview

Saytek

Mr. C (Los Angeles/London)

Iako nikada nije bilo više DJ-eva, kada pričamo o umjetnosti (The Art of Djing) malo je onih koji možemo staviti u tu kategoriju. Mr. C, pravim imenom Richard West, stanovnik Londona sa trenutnom adresom u LA-u, jedan je od rijetkih koji vjerno opisuju tu kategoriju. Ovaj svestrani DJ, producent, vlasnik etikete, promoter, voditelj nekadašnjeg najboljeg kluba na svijetu The End i naravno bivši frontmen mega popularnog benda Shamen, cijeli je život posvetio underground klupskoj muzici. Njegova fantastično precizna tehnika miksanja, često začinjena umjerenim scratchingom u kombinaciji sa pažljivo biranom selekcijom oslobođenom bilo kakvog kiča i nametljivosti, uvijek je rezultat neponovljive magije na plesnom podijumu. Još od njegovog prvog nastupa u Hrvatskoj, krajem 90ih, Mr. C je postao miljenik tamošnje scene i tako postao redovni gost na ovom području koje je uvijek nagrađivao nadolazećim i često još neobjavljenim trakama iz techno/house podzemlja. Upravo zbog toga je promovisan u kapetana Moondance Pirate Boat partija. Pogledajte više na linkovima:

Bio ● Soundcloud ● Discography ● VideoBurning Man 2020

Mr. C

Moondance festival je nagrađivani underground techno festival iz Hrvatske, koji se od 2013. održava među zidinama srednjovjekovne Kule Kamerlengo u jednom od najljepših gradova ostrva – Trogiru. Dobitnik više nagrada za najbolji festival hrvatskog promotera, Moondance se u proteklih osam izdanja lansirao u vodeći underground techno festival na ovim područjima. Festival je ugostio neka od najznačajnijih imena underground techno scene kao što su Agoria, Alen Fitzpatrick, Alexander Kowalski, Anthony Rother, Ben Sims, Billy Nasty, Butch, Dave Clarke, Deetron, DJ Bone, DJ Deep, Eduardo de la Calle, Francesco Tristano, Funk d Void,  Jeff Mills, Jonas Kopp, Josh Wink, K-Hand, Kink, Monoloc, Mr C, Octave One, Oscar Mulero, Psyk, Radio Slave, Robert Hood, Rødhåd, Rush, Technasia, The Analogue Cops, Vince Watson i mnoge druge. S istom pažnjom festival je ugostio mnoge domaće i regionalne underground prvake, kao i one koji će to tek postati.  

Moondance je meka za sve prave ljubitelje elektronske muzike, oaza slobode u kojoj se prepliću klasični techno i electro sa modernim pokretima spajajući generacije na plesnom podijumu. Obavezna lektira za sve koji vole pravi techno, oslobođen svega suvišnog, a koji i danas simboliše pravi underground.

Više informacija možete pronaći na zvaničnoj internetskoj stranici moondancefest.com, Facebook stranici ili na YouTube-u.

Ulaznice možete nabaviti putem sajtova Entrio i Adriaticket. U toku je i novogodišnji popust od čak 40% na Extreme ulaznice koje uključuju svih šest događaja. Na kraju kupnje upišite kod XMASS40. Akcija traje do 7.1.2022.


Biljana Matijević
Novinarstvo smatra avanturističkim sportom sa beznadežnim Servantesovim entuzijazmom. Optimista.